Nytt banrekord för Julius i Norge

Sista helgen i april arrangerades Norska mästerskapen i Ultratrail i Kristiansand. Svenske Julius Z Strömberg tog hem segern och satte nytt banrekord. Banan mätte 60 km. Det nya banrekord lyder 5.22.02 vilket är 5 minuter bättre än det tidigare. Och dessutom är banan numera också 1,4 km längre och har ytterligare 150 höjdmeter.

Detta var Julius första start i ett ultralopp och han som längst tidigare endast sprungit 29 km.

Vem är Julius?
Jag är född och uppvuxen i Vänersborg, där jag började springa som barn, tillsammans med och inspirerad av min storasyster Johanna. Sedan tonåren har jag tävlat för Hälle IF och mina främsta distanser har varit 10km och upp till halvmaraton (med främsta merit från Göteborgsvarvet 2012 med 1:11:38h). Löpningen har alltid varit närvarande men under några år har det varit långdistanscykling som tagit upp merparten av min tid, kanske är det det som lockat in mej på ultraspåret…

Jag bor i Oslo sedan ett par år tillbaka tillsammans med min flickvän Marie. Jag håller just nu på att slutföra mina studier på Sport Management-programmet på Högskolan Dalarna i Falun (där jag bott tidigare) och arbetar även deltid för Nudie Jeans här i Oslo.

Hur var känslan under loppet?
Först och främst så visste jag inte hur kroppen skulle reagera efter 30-40km löpning, så målet var att hänga på så länge det gick i tätgruppen. Vi var en grupp på åtta personer fram till 30km men sedan bara fyra kvar i täten vid 35km. Då började jag tänka på att detta kanske kunde bli pallplats… Det kändes egentligen väldigt bra och formen var god, men de sista 15km var en riktig pina. Det regnade konstant under hela loppet och jag började bli väldigt kall dessutom. Så överraskande att komma först i mål och slå den norska eliten (med bl.a. två redan VM-uttagna norrmän) och dessutom på nytt banrekord – det var över all förväntan!

Blir det fler ultralopp längre fram?
Jag har tänkt på ultralopp under flera år och varit sugen på det länge, men inte känt mej förberedd på de långa distanserna och påfrestningen som det tillför kroppen, men nu känns det väldigt bra och i juni planerar jag att springa UltraBirken 60km i Lillehammer. Nu när min NM-medalj blir indragen får jag väl istället försöka mej på svenska riksmästerskapen i Genarp kanske, det hade varit kul…

Julius som segrare! Foto: Privat

Artikel från Kondis

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat

reddit