Banan på trail-VM testad

Den 8 juni arrangeras trail-VM i Mirandha do Corvo i Portugal.
Banan är 44 km och har ca 2100 höjdmeter. Tävlingen är både en individuell klass samt en lagtävling där de tre bästa individuella resultaten räknas ihop i respektive klass.
Sju svenskar är uttagna och en viktig del i förberedelserna inför loppet är att se och provspringa banan. Fanny Borgström, Sanna El kott, Lisa Ring, Johanna Bygdell, Joakim och Johan Lantz. Alltså alla utom Andre Jonsson åkte ner till Portugal under ett par dagar i början av maj.

Fanny berättar:

Hur var banan?
Banan var väldigt rolig! Händelserik och väldigt varierande. Inget parti är det andra likt och det händer något hela tiden. Förändring av underlag och naturvariation.

Tekniskt svår eller?
Den är teknisk men just för att den är så föränderlig. Att man aldrig kan komma in i ett flyt och få en känsla av underlaget innan det förändras igen.

Branta backar eller sega, långa backar?
Det är snarare sega backar, det mesta är löpbart, med endast några inslag av branta knixar. 

Ser ni några extra svårigheter på banan?
Svårigheten är att komma in i ett flyt och kunna slappna av. Ingen kilometer går fort utan varje del av banan kräver sitt fokus!

Att testspringa på det här sättet måste vara riktigt skönt och mentalt stärkande att man vet hur det set ut?
Det är väldigt skönt att få testa banan innan. Få lägga upp en bra plan för intag av energi och vetskap kring vilka partier man kommer kunna trycka på och vad man ska spara sig till. 

Är det nån av er som kommer gynnas extra av banans utsträckning, nån som är extra stark på den typen av bana?
Svårt och säga, jag har inte så bra koll på de andras styrkor. Men jag tänker att någon som är snabb i fötterna och bra på att hålla fokus, kommer vara starkast på denna bana! 

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Fanny Borgström