100k i Transylvanien

The Transylvania one hundred, med sin start vid Bran Castle, slottet som byggdes redan 1212 och marknadsförs som Draculas slott. Loppet är 100 km långt och har 6.444 höjdmeter. Maxtiden är satt till 31 timmar.

På startlinjen hittar vi flera svenskar, bla Fredrik Lönnbom. Han är 40 år och bor i Veberöd i Lunds kommun tillsammans med sin fru Angelika och sina 2 barn. Löpning är något han fastnade för 2014 då han tränade för Ångaloppet.

Fredrik var första svensk att nå mållinjen på tiden 13 timmar och 16 minuter, vilket gav honom en 47e plats. Vann gjorde Marian Priadka från Slovakien på tiden 9.26.59

Varför valde du det här loppet?
Vi ville springa ett lopp under maj i syd Europa som var minst 5 ITRA poäng. Markus min kompis hade hört talas om loppet. Vi andra tyckte det lät intressant att åka till Rumänien och framförallt Transsylvanien.

Åkte du dit ensam eller tillsammans med andra?
Vi var 4st som sprang 100k. Sen hade vi med en kille med en rysk näverlur.

En rysk näverlur?
Vi har en kille i vårt gäng som har dragit ner på sitt tävlande dom sista åren. Nu hänger han med på våra tävlingar och är reseledare, coach och hejarklack. Ganska skönt känsla att hör en rysk näverlur mitt i natten uppe på Kullaberg under Kullamannen eller i en Italiensk bergsby under Dolomiti extreme trail. Han är guld värd!

Sprang ni tillsammans eller individuellt?
Blev att jag sprang tillsammans med en av killarna. Men det var ingen uttalad strategi från början. Utan jag kom ikapp honom efter ca en timme sen håll vi ihop resten av loppet.

Hur hade du lagt upp loppet?
Har i princip alltid samma strategi under loppen. Starta relativt långt fram, framför allt om det blir singeltrack ganska omgående efter start. Löp efter känslan i kroppen och inte km tiden på klockan. Var effektivt i depåerna och ät minst en gång i timmen. Ingen raketforskning direkt.

Kände du dig någon stressad av cut-off tiderna?
Nej. Cut-off tiderna kändes väl tilltagna.

Fanns där möjlighet till drop bags?
Fanns möjlighet efter ca halva loppet. Men man fick inte tillbaka sin dropbag efter loppet. Jag valde då att inte ha någon dropbag utan bära med mig lite extra grejor från start.

Skulle man bära med sig sin utrustning?
Ja. En ganska lång lista på obligatorisk utrustning

Blev loppet som du hade tänkt?
Ja men det tror jag nog.

Är du nöjd med din prestation?
Det tycker jag. Det enda som jag kan gräma mig lite över var att vi missade en sväng och nog förlorade 5 till 10min.

Vad upplevde du som tuffast?
Vi hade en km med 288 positiva höjdmeter. Som Skåning känns det extra tufft .

Vad var din bästa utrustning som du var extra glad att du hade med dig?
Får nog säga mina Black Diamond Distance Carbon FLZ stavar.

Fick du någon svacka och vad var det som i så fall gjorde att du tog dig upp ur den?
Hade en kitkat som inte riktigt visste om den skulle vara kvar i magen eller komma upp i en klättring. Annars inga större dippar.

Och sist, den stora frågan, såg du till Dracula??
Självklart träffade jag på Dracula

Samtliga resultat

Text: Sandra Lundqvist