24 timmar vid havet

Danska mästerskapen i 24h avgjordes i helgen i samband med loppet 24h vid havetvid Saeby på Jylland. På startlinjen fanns också Martin Scharp. Martin är en stark och uthållig löpare med många vinster i bagaget, bla har han stått som segrare i TEC200, Täby Extreme Challenge 200 miles (322 km) inte mindre än 3 gånger!
Nu hade han hade som mål att springa 24 mil på 24 timmar. Han nådde inte riktigt upp till målet men satte ett snyggt pers med 16 km och, hamnade längst upp på prispallen och tog sig hela 233 km!

Martin är löparen som bor i Malmö men är uppvuxen i Halmstad. För 30 år sedan var han med i gymnastiklandslaget, men började springa lite längre sträckor 2014 när storebror, Anders Scharp, ville att de skulle springa UTMB tillsammans.

Hur kommer det sig att du valde att springa 24 timmar vid havet?
Jag ska klara 24 mil och försöker få in ett par 24-timmarslopp som ligger utspritt under året och helgens lopp passade bra tidsmässigt.

Du fick oplanerat support under tävlingen, på vilket sätt hjälpte det dig mest?
Det hjälpte otroligt mycket, framför allt de sista 8 timmarna. Tiden rinner iväg om man själv måste blanda magnesium, hålla upp yoghurt med fruktblandning eller vad det nu kan vara. Det fanns ingen resultatsammanställning som vi löpare kunde följa så Lotta Thörn hjälpte till med detta och coachade på ett bra sätt så att jag kunde komma ikapp ledaren. Utan Lotta skulle jag inte haft en aning om hur jag låg till. Jag hade en kris under en timme under natten och då hjälpte Lotta till så att jag åter kom tillbaka till min plan.

Lotta och Martin

Beskriv banan, hur såg den ut, kuperad? Underlag osv.
Jag tyckte det var en fin och varierad bana på 2 km. Helt platt med varierat underlag. Ett par hundra meter gräs vid startområdet och sedan asfalt, grus och betongplattor genom ett område med hus och stugor och sedan drygt 500 meter utmed havet på betongplattor med mysiga sommarhus precis vid strandpromenaden.

Martin på delen av banan med gräsunderlag.

Hur påverkades loppet av att banan går vid havet?
Det var väldigt blåsigt men det tycker jag inte påverkade. För mig var det bara fördelar med att vara utomhus jämfört med bana inomhus. Det var dock väldigt kallt för supporten under natten

Du gjorde en lång spurt, 3 timmar (!), vad var det som gjorde att du hittade kraften att öka farten så pass långt in i loppet?
Efter någon timmes strul under natten så började jag må bättre och Lotta och jag hade kommit överens om att inte prata om placering förrän efter 16 timmar. När det var 3 timmar kvar så låg jag 6 km efter ledaren och fick rapporter om att jag hela tiden tog in på honom och det gav mycket energi.

Hur ser en snittvecka ut i din träningsdagbok?
Transportlöpning till och från jobbet varje dag och ett riktigt långt pass under helgen blandat med lite löpband och styrketräning på gym. Jag gör ingen mental träning och har aldrig problem med motivationen. Jag har kanske fått en del gratis från gymnastiken.

Du har gjort flera långa tävlingar i år. Vunnit Lomma Backyard, vunnit TEC200 o så nu 24h.
Vad är ditt bästa tips på snabb återhämtning, både fysiskt och mentalt
.
Jag vet inte varför jag återhämtar mig så snabbt men jag kör lite styrketräning varje dag och har hittills aldrig varit skadad och har därför kunnat träna regelbundet. Jag är inte så intresserad av att läsa om träningsprogram utan har har skapat ett eget upplägg med lite hjälp av Mia Thomsen.
Jag vill ha det enkelt.
Jag vill springa helt enkelt.

Högst upp på pallen!

Du ska springa Spartathlon i höst, har du satt ett tidsmål på det loppet eller är det ”bara” målgången som hägrar?
Jag har ingen koll alls på banan just nu men det blir nog framför allt upplevelsen som kommer i första hand, precis som UTMB förra året. I mål ska jag i alla fall!

Vad blir nästa utmaning?
Det blir nog Gax om det inte är så att jag lyckas få en startplats till BUS (backyard Sydkusten)

Preliminära resultat

Loppets Facebooksida med bla fler bilder

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Lotta Thörn