Bergslagsleden FKT

Bergslagsleden – vacker, elak och lång.
FKT – Fastest known time är ett begrepp som handlar om att springa en speciell sträcka på snabbast tid. Leonora Johnson och Filip Andersson från Karlskoga valde Bergslagsleden. Leden är 280 km lång och går från Kloten i norr till Stenkällegården i söder och parets sluttid på sträckan är nu 75 timmar och 7 minuter.
Sträckan finns även som en tävling, Bergslagsleden på 5 dagar.
 
 
Berätta lite om dig själv
Jag heter Leonora och är en 23 år gammal student från Karlskoga som springer en del på fritiden. Jag fastnade för ultralöpning när jag var 15 år gammal då jag hejade på mina föräldrar som sprang 6-timmars i Skövde. Nästa år stod jag på startlinjen och det var riktigt roligt att springa långt!

Vem sprang du tillsammans med, och varför just honom? 
Min Partner In Crime heter Filip Andersson, 29 år. Han kommer från Degerfors och började springa ultra för två år sedan i samband med Ultravasan 45. Han är, enligt mig, en komplett ultralöpare då han både har ett bra löpsteg och framförallt är väldigt stark mentalt. 
 
Hur länge har ni planerat detta?
Vi har planerat att springa Bergslagsleden ända sedan vi träffades på ett backyardlopp i mars i år.  Kort därefter blev vi ett par, efter några veckor hade jag flyttat in hos honom och efter ytterligare ett par veckor var hela matsalsbordet fullt av kartor över leden och planeringen var i full gång! Filip har sedan det förra rekordet sattes 2016 haft en tanke på att försöka slå rekordet, och jag har under ett par år följt Bergslagsleden på 5 dagar och tyckt att det verkat som en riktig utmaning. När vi båda ville samma sak var det lätt att driva på idén till att faktiskt göra det. 
 
Hade ni planerade dagsetapper/sömnpauser?
Vi hade upprättat en ganska noggrann plan innan rekordförsöket. Den utgick dels från backyardkonceptet (6,7 km löpning/timme), dels från en dokumentär om fyra damer som rodde över Stilla Havet (rodd 2 timmar, vila 2 timmar osv.). Vi skulle alltså springa 6,7 km x2 och sedan vila 2 timmar. Ingen av oss har erfarenhet av liknande distanser men vi är ganska starka mentalt. Vi tänkte att korta pauser och korta löpsträckor skulle spara på kroppen men gå hårdare åt knoppen. 
 
Vi höll oss stenhårt till planen och kom in i depåerna i tid i princip varje gång. Oavsett terräng, underlag eller lutning höll vi samma tempo. Vi vågade inte tumma på tiderna eftersom det lätt kan bli att man tar längre och längre pauser då. 

Körde ni själva eller med support? 
Vi hade support längs vägen. Drygt två veckor innan start skickade vi ut förfrågningar till släkt och vänner ifall de kunde hjälpa oss under våra tvåtimmarspauser. Innan start gjorde vi om Filips Volvo till vårt mobila hem, med sängplatser i bak och kyllåda och klädförvaring i framsätet. Supporten körde sedan bilen mellan stoppen och såg till att vi fick mat, torra kläder och hjälp med det vi ville. 

Vilken del var tuffast?
Vi hade båda två den största dippen i slutet av första natten. Det hade varit en regnig dag, vi var möra i kropparna och det var så långt kvar! Vi var nära att ge upp men Filip fick ut oss på nästa etapp. Efter det kändes det bättre och ju närmare målet vi kom desto färre svackor hade vi.
Puss! Foto: Bo Andersson

Hur känns benen och kroppen efteråt?
Både Filip och jag är förvånade att vi mår såpass bra. Upplägget var precis som förväntat relativt snällt mot kroppen. Det är mest knän och fotleder som tagit stryk på grund av den brötiga terrängen. Vi har inte riktigt heller kommit ikapp med sömnen ännu. 

Varför satsade ni på just Bergslagsleden FKT?
(Se även svar under fråga 2 och 3)
I och med att vi bor och är uppväxta i närheten av Bergslagsleden visste vi om att det fanns ett rekord. Många av våra släktingar och vänner bor i närheten så det var enkelt att få hjälp av dem. Det gamla rekordet låg på en bra tid men vi trodde att vi hade chans att slå det.
Matstopp Foto: Dan Carlsson
 
Hur mycket mat, packning osv bar ni med er?
Vi bar endast med oss energi för varje tvåtimmarspass. Innan äventyret hade vi förberett färdiga påsar med nummer på, så inför varje etapp tog vi med oss påsen med rätt nummer. Det kunde vara lite godis, en hembakad bulle eller en macka. Vi hade också vatten med oss i våra ryggsäckar. 

Berätta vad som är härligast med stiglöpning. 
Det är härligt att tiden går så fort. Stiglöpning kräver full koncentration och man blir aldrig less eftersom miljön är ombytlig och löpningen aldrig blir monoton. Vi har varit om fantastiska naturupplevelser längsmed leden och vi kan båda två varmt rekommendera en löptur eller vandring på Bergslagsleden. 
 
Filip och Leonora har skrivit en fin Race report FKTBL19 om upplevelsen på Bergslagsleden.
 
Text: Sandra Lundqvist
Foto: Bo Andersson