RM Ultra Trail i Genarp är avgjort

Genarps IF stod i år värd för Riksmästerskap i Ultra Trail. Loppet som mätte 55 km och 1200 höjdmeter avgjordes på Romeleåsen tuffa stigningar. Förutom distansen 55 km erbjöds också för fjärde året i rad GIFT Genarps IF Trail 27 km. Förhållanden var utmärkta för löparna med svalt och tidvis lite småregnigt väder. Genarps IF fick mycket beröm för arrangemanget och för den fina banläggningen med mycket single track.

Segraren i RM 55 km blev Julius Z Strömberg. Julius som bor i Oslo blev tidigare i år bäst i norskt mästerskap efter att ha krossat motståndet. Han fick dock inte behålla medaljen som svensk medborgare. Men idag fick han upprättelse genom att ta RM-guldet på 4:16:25. Tempot blev imponerande 4,39 min/km över Romeleåsens krävande stigningar. Banan mätte +1200 höjdmeter.

Silvermedaljör blev den kanske mer kända Carl Johan Sörman, tillfälligt hemkommen från Italien och tävlandes för Genarps IF. Carl Johan hade veckan innan placerat sig som 5.a i det kända Lavaredo Ultra Trail-Italien. Tiden för Carl blev 4:23:25.
På tredjeplats kom Peder Enoksson från Malmö Löp med den fina tiden 4:35:18 följt av sin klubbkompis Oskar Henriksson 4:52:29

På damsidan var det Lisa Eneroth även hon från Malmö Löp som tog hem Guldet på 5.09.28. Lisa vann förra året GIFT- Genarp IF Trail 27 km och är bekant med banan och Genarp/Romeleåsen. Lisa blev också 6.a i totalen.

På andra plats kom orienteraren från Hakarpspojkarnas Eva Öhlund. Hon kom in på 5:17:34. Eva säger att hon dock gillar bäst att ha kartan med sig då det finns möjlighet för andhämtning. Eva fick också guld i K45 klass.
Bronset tog Collette Coumans från Härlövs IF. Collette har tidigare 2016 ställt upp i GIFT-Genarps IF trail.

Utöver RM erbjöds GIFT (Genarps IF Trail) +27 km. Även här stod Malmö Löp på pallen med Krister Sellman med 1.55.25. Banan justeras varje år men man kan ändå prata om ett banrekord i år för GIFT.
På andra plats kom den inom trail-världen kände och meriterade Tim Van Orden från USA. Tim 51 år kom in på 2:01:25. Tim slog för övrigt tiden från förra året av GIFT, och då mätte bana i år ca 800 mer, imponerande!
Fem minuter senare med fina tiden 2:06:34 kom trean Niclas Lestander från Västerås.

Precis som vid tidigare GIFT kämpande Tilde Jensen från Ryssberget och Linda Gröning från Genarps IF om placeringarna.
Tilde Jensen tog första platsen med tiden 2.21.37. Matilda förbättrade sig med ca 3 min från förra året.
Även Linda Gröning förbättra sig mot förra året med ca 4 minuter men stannade på en andra plats med tiden 2.27.10.
Tredje platsen tog Matilda Hellman från Vellinge 2.34.00.

Vill även passa på att nämna Magnus Berg för Heleneholms IF som kanske stod för den största prestationen på RM 55km med sina unga 70 år. Magnus sprang in på 6.58.03.

Genarps IF tackar alla deltagare och funktionärer för en fantastisk dag.
Vi ses åter till GIFT 2020!

Text: Jesper Oredsson, Laurent Leloup och Pernille Basse för Genarps IF.

Artikel från Spring – Löpning för alla

Artikel från Trailrunning Sweden