Jonny rullar ultra

Jonny Johansson är 40 år gammal, är pappa till en dotter på 1.5 år och lever tillsammans med sambon Camilla och 2 bonusbarn. Jonny arbetade som idrottslärare på låg- och mellanstadiet då han drabbades av ett EP-anfall när han hängde i de romerska ringarna. Han skadade nacke och rygg och har sedan dess varit rullstolsburen. Han har nu hittat tjusning i ultra och deltar i ultralopp i sin rullstol.
Den 27 juli startar han sitt drömlopp i Skövde 24 timmarslopp med målet att komma 19-20 mil!

Har du alltid varit intresserad av uthållighet och långdistans?
Jag har alltid älskat löpning jag var en lovande löpare på medel- och långdistans upp till halvmaran.

Vad är dina 3 starkaste egenskaper?
Stark, uthållig och alltid glad 

Vad upplever du som skiljer sig som “rullande löpare” mot tidigare? 
Det skiljer sig inte så mycket förutom att jag använder armarna istället för benen

Vad möter du för reaktioner på loppen?
Det är för det mesta bara positiva reaktioner men det finns alltid någon som stör sig på att man är med.

Vad är det som gör att du lockas till ultra? 
När jag skadade mig så sa läkarna att jag inte kunde träna mer. Jag fick personliga assistenter. Jag fick en assistent som var bodybuilder och jag fick hänga med honom på gymmet och började träna 1 gång i veckan. Jag blev större och större, sen började jag tävla i crossfit, sen blev det rullstolshandboll. 
Efter det anmälde jag mig till ett lopp på 5 km och såg att det funkade att rulla sina lopp med vanlig rullstol.  Mitt första 5 km-lopp i rullstol blev 28 min.

Jag började sen träna för att klara milen och halv- och helmaran och det fixade jag efter 7 års träning. 
Mitt första ultralopp var Partille 6-timmars som Reima hade. Efter det så började jag tänka på ultralopp, så i 2 års tid har jag tränat och tävlat i ultra 

Upplever du några svårigheter med att köra rullstol under ultralopp?
Ja det finns vissa svårigheter på några tävlingar för vissa lopp går på blandat underlag, grus och snö, där är svårigheter.
Men jag försöker att inte se svårigheterna.

Vad kan lopparrangörer göra för att underlätta för dig? 
Jag tycker lopparrangörer gör det mesta för oss i rullstol

Varför tror du att det inte är fler som deltar i löplopp i rullstol?
När det gäller ultralopp så tror jag att folk i rullstol är rädda för den smärtan man får i rygg och armar/axlar och att axlarna kan hoppa ur led. Det tror jag skrämmer många att inte rulla längre sträckor.

Hur mycket tränar du? 
Jag hinner inte träna så mycket som jag vill men tränar i tävlingsrullstolen 2 gånger i veckan. Då blir det 10 mil på 2 pass, men sen rullar jag med min vanliga stol varje dag 15-20 km om dagen.

Vad har du för mål med ultran i framtiden?
Jag har som mål att få tävla i landslaget med löpare för parasporten. Jag vill starta upp en grupp för ultra men parasporten vill inte starta upp en. Det finns ingen mer som kör ultra i rullstol, det är bara jag i Sverige.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat