Anna – fyra på TDS!

Anna Carlsson är 34 år, bor i Abisko och driver en guidefirma (Activities in Abisko) tillsammans med min partner in crime Roger Marklund. Hon berättar att hon trivs bäst på fjället tillsammans med hunden Scout när livet är så avskalat som möjligt.
Förra året vann hon Kullamannen 100 miles, i år vann hon TEC 100 miles och Swedish Alpine ultra har hon vunnit 3 år i rad.
Anna startade i TDS, ett av loppen under UTMB-veckan och slutade som fyra bland damerna på tiden 24:15:57. Loppet är 145 km långt och har 9100 höjdmeter.
I oktober ska hon springa Backyard-originalet i Tennessee, USA.

Jag gillar att transportera mig och upptäcka, och det är nog därför jag fastnat för det här med ultra. Inte nödvändigtvis för löpningen.

Vilka är dina 2 bästa egenskaper, och kunde du nyttja dom under det här loppet?
Jag är envis och nyfiken. Om det är mina bästa egenskaper vet jag inte men de hjälpte mig definitivt genom TDS. Jag är ganska bra på att bita i och fortsätta mala även när det är jobbigt och obekvämt. Jag kallar det för steady going. Sen är jag nyfiken på att se vart mina gränser går och hur långt jag kan förflytta dem, och under tds var jag även nyfiken på att få se hela banan vilket var en morot att ta sig till mållinjen.

Upplevde loppet som du hade förväntat dig?
Själva loppet hade jag egentligen inga förväntningar på då jag aldrig gjort något liknande. Jag trodde att det skulle bli tufft med alla höjdmeter och det var det också. Sett till det egna genomförandet är jag faktiskt jättebesviken och ganska arg på mig själv för att jag gjorde så många tabbar som kostade tid. Tunga ben uppför från start men det är som det är, lyckades ändå mata på ok så “löpningen” i sig är inte mycket att säga om. Men allt materialstrul och felspringningar får bara inte hända på ett sådant här lopp och där får jag ett stort IG.

Vad var den finaste tiden, vackraste vyn?
Det var många vackra vyer! Men soluppgången och solnedgången med dimma var väldigt vacker. Sen uppskattade jag löpningen ovan trädgränsen mest och njöt av att få springa relativt ensam långa partier.

Vad var tuffast?
Sista backen upp var brutal. Sen var det väldigt tufft med de långa, tekniska och branta nedförslöpningarna när benen började ge upp. Där var jag inte tillräckligt förberedd.

Hade du någon tidsplan för loppet? Hur gick det med i så fall?
Nej. Jag har aldrig sprungit ett sånt här kuperat lopp och detta var ju dessutom en ny bana för i år. Så mitt mål var att ta mig från a till b utan några större katastrofer.

En fjärdeplats är otroligt bra, du måste vara jättenöjd själv?
Ja, placeringen är jag jättenöjd med! Det var definitivt över förväntan!

Om du skulle beskriva TDS med 3 ord, vilka skulle det vara?
Härdande, brutalt, sceniskt.

Big Dog Backyard blir väl nästa stora utmaning, vad är målet där?
Haha, att springa till dess att loppet är slut

Text: Sandra Lundqvist
Bild: Anna Carlsson