Spartathlon 2019

Årets Spartathlon bjöd på rekordmånga svenska finishers. Åtta av tio startande svenskar nådde målet vid statyn av Leonidas. 246 km från Aten till Sparta.
Årets väder bjöd på solsken och temperaturer upp till 35 grader.

Spartathlon finishers 2019

The Spartan mile
Idéen föddes under VM i 24h i Turin 2015. Andreas Falk och Johan Steene funderade vem som var snabbast på en mil. Men de kom fram till att det fanns alltid någon av dom som precis hade tävlat och förutsättningarna kunde aldrig bli helt perfekta och det skulle göra det orättvist.

Men det händer att vi har väldigt dåliga förutsättningar samtidigt! Då är det rättvist! Vi kör en duell i Stockholm 2 veckor efter Spartathlon!

Annika Nilrud som hörde konversationen blev exalterad och sa:  “Ja! Jag kommer, jag sköter supporten! Det här kan ju bli årets event!”

Ett halvår senaste, just före Spartathlon ställde Annika frågan till de båda herrarna, vad hände med duellen på en mil, jag har ju bokat biljetter till det här eventet!

Johan and Andreas skruvade lite på sig och försökte hitta på lite bortförklaringar men till sist sa Johan:

Okej, nu är vi här, vi kör duellen dagen efter Spartathlon!

Men efter lite funderande tyckte de nog att en mil är lite för långt så en idé om 1 mile lät rimligare. Det finns en friidrottsarena bakom statyn av Leonidas. Där kan alla vara med som vill.
Efter ytterligare lite funderingar kändes även en mile långt och duellen avgjordes på 1 varv, 400 meter, runt arenan.
Som de gamla grekerna ska även klädseln vara extremt sparsam.

I år avgjordes alltså den femte upplagan av The Spartan mile och tävlingen växer rekordsnabbt.

Starten av the Spartan mile

Yannis från Belgien gick i år all-in som spartan mile-arrangör. Han delade ut flyers på Spartathlons nummerlappsutdelning och pratade med team från flera länder.

Det slutade med att hundratalet deltagare anslöt sig till loppet med 19 deltagande länder . Spartathlons race director Kostis höll i starten.

Team Sweden Spartan mile 2019

Radek Brunner, som kom trea på Spartathlon, var inte bara med på spartan mile utan arrade senare ett eget heat i Athen med tjeckiska laget. Förbipasserande polis tyckte dock att de var aningen oanständigt klädda för att vistas på idrottsbanan.

Spartathlon

The Spartan mile

Text: Sandra Lundqvist