KUL-helg 2019

I november arrangeras KUL-helgen av Ultradistans.se, för tolfte gången. En supertrevlig avslutning på ultraåret med långpass, föreläsare och och massa god mat. I år är platsen satt till Gävle och Katrin Engelmark står för planerandet av helgen.
Anmälan är öppen.

Berätta om upplägget!
Det som är så bra med att ha det nära Stockholm där det brukar vara många av deltagarna som bor är att om man vill så går det att vara med tex bara fredag lördag och ändå få en kanonhelg. Kan vara bra för den ultranyfikne som kanske inte vågar sig på två långpass i rad riktigt ännu, eller för den som bara inte hinner vara med hela helgen.

Upplägget är så att vi springer en kortare sträcka på fredagkväll för de som hinner. Det kommer att finnas 2 rundor. En lättare på ca 5 km och en med stig på runt 10 km. För båda rekommenderas pannlampa men den på 10 är det nästan ett krav med en bra pannlampa. Blir lite äventyrslöpning att springa på stig med pannlampa.

På lördagen beger vi oss ut relativt tidigt för det kanske längsta passet på helgen. Går att välja på ca 5 mil och ca 3 mil. På söndagen något kortare då folk ska hinna hem under dagen. Kommer finnas runda på drygt 3 mil och lite kortare. 

Det ingår gemensam middag fredag kväll, frukost & middag lördag, frukost & lunch söndag. Lördagen “hinner” vi inte med ordentlig lunch för då är vi ute och springer och fikar på depåerna. 

Running mode, mat och skönt avslappnat häng med nya och gamla ultravänner helt enkelt

Berätta om vilka människor som arrangerar de här trevligheterna.
Det är jag, Katrin Engelmark och mina föräldrar som kommer att hjälpa till. Jag har sprungit ultra sedan 2012 och kommer från Hille som vi bla. kommer att springa igenom.

Vilka sträckor kommer vi att springa?
Kommunen har i år anlagt Norrlandets kustled, vilket börjar på Engeltofta. Den är nästintill klar. Fattas bara någon skylt i slutet. Det är en enkel vandringsled längst kusten och mellan fina gamla grosshandlarvillor och nybyggen något längre upp från stranden. Den kommer vi att börja med på lördagen. Söndagen går istället mer söderut. Och fredagens runda går i Testeboskogen eller en enklare 5 km runda. Allt med start och mål vid boendet.

Kommer löpningen ske på vägar eller stigar?
Den längre rundan under lördagen och söndagen är upplagd så att det går att gena eller korta av för att få den kortare. 

Det kommer att vara en blandning av underlag, landsväg, cykelväg, led och stig förutom fredagens 10km löpning som till största del är stig (några 100 m landsväg).

Hur hittar man runt?
Det kommer att finnas gpx-filer som jag lägger upp i facebookeventet innan helgen. Det går även att skriva ut filerna. Det brukar fungera bra då många är vana att ladda ned till klockan och springa efter det. Känner någon sig obekväm/ovan med detta så finns det alltid de som gärna tar hand om gruppen och visar vägen. Ingen lämnas ensam

Jag kommer även att gå igenom nästa dags bana kvällen innan i samband med mat

Det sägs att boendet kommer vara lite mer exklusivt i år. Är det så?
Boendet brukar vara väldigt enkelt. I år bor vi på Engeltofta Sea Lodge som är lägenheter som färdigställdes 2013, väldigt fräscht, fint och mysigt. Vi bor 5st i varje lägenhet. Våningssäng, dubbelsäng och en enkelsäng finns i varje lägenhet. Mjuka fina sängkläder ingår. Maten serveras under kristallkronorna i grosshandlarvillan Engeltofta som ligger precis bredvid boendet. Här har enligt tradition varje år alla Gävles alla studenter studentbal.

Springer man förbi nånstans där det går att fylla på energi under löpturerna?
Ja det finns några ställen där man kan köpa något om man vill under lördagen och söndagens löpningar. Vi kommer även att ha ca 2 energidepåer.

Finns det möjlighet att korta av sträckan om man inte orkar springa så långt men vill vara med ändå?
Ja det kommer att finnas 2 stående alternativ alla dagar. Vill man korta ned mer så går det också att ordna.

Skulle det krisa så kan det också gå att avsluta vid en energidepå

Vem riktar sig den här helgen till, alltså om man är helt ny och nyfiken på ultra, kan man ändå testa på att vara med?
Absolut. De alternativa sträckorna som finns kommer delvis vara samma. Dvs den längre har genväg. Det här är ingen tävling och vi har stor del av lördagen och söndag f.m på oss att ta oss fram.

Och den hemliga föreläsaren, hur länge kommer ni hålla oss på sträckbänken?
Jag trodde folk rätt så snabbt skulle gissa på rätt föreläsare när jag lade upp frågan på Facebook men det verkar ändå vara lite svårt.

Kan gå ut med det nu faktiskt. Hans första riktigt långa lopp gjorde han 2014 på TEC där han kom tvåa på 13:38, enbart 4 minuter efter vinnaren. Han har sedan bl.a tagit nordiskt inomhusrekord på 24h, vunnit SM på 100km och Ultravasan. Föreläsaren är ultralöparen Elov Olsson, en del av “Ockelbomaffian”.

Det här kommer bli en grym helg!
Till anmälan ->

 

KUL-helger har tidigare arrangerats på följande ställen
2008                    Göta Kanal
2009                    Ulricehamn
2010                    Enköping
2011                    Halmstad
2012                    Jönköping
2013                    Kristinehamn
2014                    Västerås
2015                    Skövde, Eggby
2016                    Stockholm
2017                    Visby
2018                    Växjö

Text: Sandra Lundqvist