Aktivitus Trailrace, RM 2020

Årets RM i ultratrail avgörs under Aktivitus trail race den 25 april 2020.
Banan är 63 km och har 1240 höjdmeter.
Arrangemanget erbjuder också en klass som är 168 km.
 
Tomas Amneskog:
Alla delar av loppet är gjorda så att deltagarupplevelsen skall bli så stor som möjligt. Banorna är varierande, med det bästa Göteborg har att bjuda på i form av terräng, kontrollstationerna bemannas av rutinerade ultralöpare från Göteborg med omnejd. Vi kör ingen hård marknadsföring av loppet, de som hittar hit gör det för att de älskar ultralöpning. Inspirationen kring hur ett bra lopp skall arrangeras kommer från de samlade erfarenheterna från vårt ultrlöparcommunity i Göteborg, som har deltagit i de flesta ultralopp som finns i framförallt Europa.
 
Vilka är ni som står bakomloppet och arrangemanget?
Vi som står bakom arrangemanget är Aktivitus SportsClub, en ideell organisation som är medlem i Friidrottsförbundet, cykelförbundet, triathlonförbundet, Simförbundet samt skidförbundet. Vi bedriver i första hand verksamhet som är åt det mer extrema hållet med öppna träningar inom mtb, landsväg, traillöpning samt ultralöpning. Aktivitus AB är huvudsponsorn till loppet tillsammans med Icebug.
 
I vilken gång i ordningen är det som banan med den här sträckningen arrangeras?
Detta är 6:e gången Aktivitus Trailrace arrangeras. Första två åren var det på en varvbana på 14km, och 2017 tillkom 100 miles banan runt Göteborg, där ingen deltagare tog sig i mål. Med start 2018 har loppet arrangerats i dess nuvarande form, med en 100+ miles bana, samt en 64km bana med start och mål på samma ställe. Sträckningen har varit densamma, med små justeringar, under dessa 3 år. Nytt för i år är att vi kommer att ha GPS-spårning på samtliga löpare, med mellantider runt banan baserade på GPS position.
 
Hur många starter räknar ni med totalt?
Vi har satt ett ganska lågt deltagartak, med totalt max 150 löpare i de bägge klasserna, och förra året hade vi slutsålt på bägge distanserna. I år har vi i samband med RM utökat antalet platser på Ultra Race banan med 50 platser till, för att ta höjd för det extra intresse som ett RM medför. Vi har även ett antal dedikerade elitplatser avsatta för de som har en ITRA ranking på över 775 för män och 650 för kvinnor. I nuläget är det 50 löpare anmälda till RM. Vi har plats för 120 löpare, och det är det vi räknar med.
 
Finns det nån extra stor utmaning längs banan?
RM banan bjuder på 3 utmanande skog och bergspartier som förbinds av 2 broar med platt transportlöpning. Första och sista delen går på Bohusleden, som även om den har en ganska krävande profil med många små branta backar, ändå bjuder på breda och fina stigar. Den största utmaningen finns på Hisingssidan, där stigarna är smala och tekniska, och där även banans brantast backe. 70 höjdmeter på 180 meter, och en snittlutning på 40%.
 
168 km-klassen ger 6 Itra-poäng, på vilket sätt är den banan tuff?
168km banan har fått lite mer justeringar i år för att nå upp till 6 poäng ITRA:s nya poängsystem. Den har blivit 5 km längre, men framförallt har jag lagt till 1000 höjdmeter. Den stora utmaningen är underlaget och den kuperade banan. Det är inte speciellt många delar som är lättlöpta, då majoriteten av banan går på singeltrail. Ett par avsnitt är också rejält blöta och leriga vissa år. Vätskekontrollerna är relativt jämt utplacerade med c:a 20 km mellanrum. I början är detta ganska lagom, men de två sista kontrollerna är tuffa för de flesta med 25 km terränglöpning och många höjdmeter. Under förra årets tävling började det regna under lördagen, så det var många som blev nedkylda i mörkret innan målgång. Banan är utmanande, men vi försöker ge deltagarna största möjlighet att klara av den. Vi ser inget självändamål i att ha en så låg slutförandeandel som möjligt.
 
Vi blev jätteglada att bli tillfrågade om vi kunde arrangera RM, och för vår del innebär det endel merjobb när det kommer till att se till att Friidrottsförbundets regelverk för RM efterlevs. Förhoppningsvis kan det även locka lite mer publik utefter banan. Framförallt blir det ett bättre arrangemang för löparna, som är de arrangemanget är till för. 
 
Vad innebär RM för er?
Vi blev jätteglada att bli tillfrågade om vi kunde arrangera RM, och för vår del innebär det endel merjobb när det kommer till att se till att Friidrottsförbundets regelverk för RM efterlevs. Förhoppningsvis kan det även locka lite mer publik utefter banan. Framförallt blir det ett bättre arrangemang för löparna, som är de arrangemanget är till för. 
 
Text: Sandra Lundqvist
Bild: Privat