GAX100 12 juli 2014

Från Österlen tidigare i vår
Från Österlen tidigare i vår

GAX100 blev en prövning i prövningen detta år. Som om 100 miles inte skulle räcka för att fresta på löparkrafterna. Vädrets makter var inte på löparnas sida och många bröt när de blivit nedkylda av regnet som föll oavbrutet under natten.

1955 satt en grupp boskapsfösare vid lägerelden och kom överens om att det var bättre förr i tiden, när en häst kunde springa 100 miles på ett dygn. Wendell Robie föreslog att de skulle göra om bedriften och The Western States Trail Ride var fött. 1974 hade Gordon Ainsleighs häst problem så han startade utan häst och kom i mål på 23:42 tim. The Western States Endurance Run har arrangerats varje år sedan dess.

År 2006 påbörjade Stefan Samuelsson planeringen av det som skulle bli The Gax 100 miles. Han ville ha en enkel, billig och äventyrlig tävling som alla med god kondition kunde ställa upp i. Under sommaren samma år arrangerades Gax för första gången med sex deltagare. Därefter har det blivit tre lopp till innan tävlingen lades ned. I år återuppstod tävlingen med 37 hugade deltagare på startlinjen och Jan-Erik Ramström och Urban Ljungberg som arrangörer.

100 miles-lopp arrangeras ofta på utmanande banor i spektakulär natur – gax 100 är inget undantag. The gax 100 miles startar i Ystad på Österlen, slätterna i sydöstra Skåne – som kanske kan vara den vackraste delen av Sverige och går genom all den vackra natur som Skåne har att bjuda på. Bokskogar, kohagar, milslånga sandstränder och böljande grässluttningar.

Vinnaren på herrsidan av årets The Gax 100 miles blev Ragnar Nygård från Norge och han fick tiden 19 timmar och 9 minuter. Linda Bengtsson från Kåveröds skidklubb vann på damsidan med tiden 24 timmar och 53 minuter.

 

Länk till loppets hemsida: gax100.com