Tärnsjö 24h

Elov Olsson tog hem segern i Tärnsjö 24h som anordnades på Furuvallen i Tärnsjö under den gångna helgen. Banan mätte 348 meter och bestod av kolstybb. Resultat är det näst bästa i Sverige och lyder 263,746 km!
Längst av alla damer kom Gunilla Axelsson med 173,547 km vilket är pers!

Bakom arrangemanget stod Jesper Flink.

Hej Jesper, vem är du?
De flesta i löparsammanhang känner nog igen mig för att jag springer långa lopp enbart i sandaler. Har återfunnit löpningen för cirka tio år sedan i en form av 40 års kris och fastnade direkt för långa A till B lopp. Jag vill hela tiden hitta nya utmaningar och se vart mina gränser går. Jag är inte en tävlingsmänniska om man ser till att tävla mot andra men tävlar alltid mot mig själv och mina gränser. Jag har nog ett relativt starkt så kallat pannben då jag oftast inte ger mig. Om man får skryta lite så är jag en av fem personer som har klarat Kullamannen 100 miles tre gånger i rad. 

Varför fixade du till ett 24 h?
Det hela startade då mina två goda vänner Anna Carlsson och Gustaf Sjösvärd “gnällde” i ett Facebook flöde över att alla tävlingar ställdes in och att de båda skulle vilja testa och springa ett 24 timmars lopp. Funderade ett litet tag och bestämde mig att göra en inbjudningstävling. Tanken var att det skulle vara en gratistävling med mycket eget ansvar och lite service. När vi sedan var tvungna att hyra in ett tidtagningssystem inkl. personal så har vi “tiggt” frivilliga bidrag till den finansieringen Var någon dag senare ute och sprang en runda inne i samhället och sprang förbi Furuvallen och insåg direkt att detta är en perfekt arena för en tuff 24 timmars tävling…..ca 350 meter runt runt på en grusbana är en rejäl utmaning för de flesta tänkte jag, och kollade direkt med Tärnsjö IF som sköter underhållet av Furuvallen och fick direkt ok på att låna arenan och alla faciliteter. En stor eloge till dem!

Det blev ett starkt startfält, visste du om det?
Jag visste direkt att både Anna och Gustaf skulle vara med så att många starka löpare skulle vara med räknade jag med, men att sedan Elov ville komma var en stor och glädjande överraskning!

Du deltog själv i loppet. Hur var det att springa sitt eget lopp?
Mitt eget deltagande var inte stor sak….Jag hade lite planerat att springa 12h men sedan hade jag inte lugnet i kroppen att göra det så det blev 6 timmar istället för att sedan heja på alla 24 timmars löpare.

Hur var energi- och vätskestationer upplagda?
Det fanns inga officiella energistationer pga Corona situationen så alla fick sköta sin egen energi. Vi bjöd på lite sportdryck från UMARA samt vatten, kök, grill och kylskåp.

Förändrades underlaget underlaget vart efter timmarna gick?
Underlaget var väldigt stabilt under dygnet och vi behövde inte sladda banan någon gång vilket vi hade med i beräkningen.

————————————————————————

Hej Elov! Hur mår du?
Jag mår bra nu. Jag fick feber på kvällen efter loppet och lite dagen efter, men sen har det varit lugnt.

Är du nöjd trots att du inte kunde nå upp till din högt uppsatta plan?
Jag är nöjd med tanke på den kamp som jag fick utkämpa för att ta mig igenom alla 24 timmar.

Du hade ett högt mål på 285 km, när i loppet förstod du att det inte var nåbart?
Med ungefär 9 timmar kvar så började det bli riktigt jobbigt mentalt. Magen började strula och yrseln kickade sakta in. Jag låg då före planen för att nå 285km, men där nånstans tappade jag nog det målet.

Hur höll du dig motiverad?
Det var mycket tack vare Johan och Lisas jobb med supporten som höll mig på banan och fokuserad framåt. Johan var rak och hård mot mig när jag var nere. Vi var där för att jag skulle springa långt! Tog till mig det även om det var jobbigt att hålla ett högt tempo hela tiden.

Hur kändes underlaget, var det lättsprunget eller “jobbigt”?
Tycker underlaget var mycket bra. Hade inga problem med banan.

Vad var det som gjorde att du startade 24h igen?
Det var på ett infall medans jag var ute och jogga som jag kom på det. Hade stela ben efter att ha sprungit och hejat på Stefan Ehrin och Kristoffer Wahlberg som besteg mount Everest i Hemlingbybacken (en vända är 35 höjdmeter). Jag körde 107 vändor och blev rejält stel av ”bara” det, dem körde 253 vändor. Med de stela benen så kändes det ändå väldigt lätt att jogga på under 5:00min/km. Kom då på att Anna Carlsson skrivit om att springa 24 timmars, så hörde av mig till henne. Att det sedan var 7mil från Gävle gjorde att jag bestämde mig. Har ju inget viktigt lopp just nu, så motiverar mig med det som kommer upp.

Artikel om Elov från Runners World

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Elov Olsson/Johan Lantz