IAU Virtual 6H Global Solidarity Weekend

Under den gånga helgen har Sverige deltagit med ett herr- och ett damlag i ett virtuell 6h-lopp. De uttagna löparna valde själv tidpunkt och plats för sitt lopp. Hela 33 nationer deltog och totalt 368 löpare var anmälda.

I det svenska laget utmärkte Fritjof Fagerlund sig med sina 85,01 km som han sprang på ett kyligt och regnigt Åland. Han satte upp en depå vid sin bil och sprang därifrån olika rundor över ön tills tiden var ute. Med sitt resultat når han till topp fem bland svenska herrar på 6h genom tiderna!

Personligt rekord fick vi se på en löparbana i Uddevalla där Lina Karlsson sprang drygt 76,5 km på sina 6h. Lina Karlsson har tränat med mål och fokus men även med osäkerheten när nästa tävling där hon skulle få testa sin kapacitet skulle komma, något nästan alla ultralöpare säkert känner igen sig i. Att få ställa upp i en tävling, även om den var virtuell, betydde en möjlighet att få se resultatet av träningen. Det var även ett bra tillfälle för Lina Karlsson att testa hur hon fungerar under tävlingslika förhållanden med insulinpump, som hon precis skaffat efter 34 år med sprutor. Lina Karlsson hade sin familj som support och funktionärer på plats i Uddevalla men betonar också känslan av att vara en del av något större.

Jag har inga problem med att springa själv rent fysiskt – det gör jag i princip alltid. Det fina just denna helg var ju den mentala gemenskapen – vetskapen att över 350 personer världen över gjorde samma sak.

Lina Karlsson

Lisa Ring och Dan Välitalo tog utmaningen ett extra steg och genomförde på löpband. Trots utmaningar med illamående och löpband som nödstannade tog sig Lisa 74,475 km och Dan
74,81 km.

Lisa Ring
Dan Välitalo

Frida Södermark sprang hela 70,13 km med sin fripassagerare i magen. Frida Södermarks löpning gick helt enligt plan trots det högt satta målet med tanke på bebis i magen.

Jag är otroligt glad och nöjd. Snittempo på 5:08min/km och fripassageraren sov gott och lät mig klara mig på tre kisspauser. Levde dock runt efteråt i magen på kvällen och natten men det är bara mysigt. Extremt glad att detta gick och hoppas kunna inspirera många andra att fortsätta springa genom sina graviditeter om kroppen vill och känns bra.

Frida Södermark

Sofia Smedman bröt efter 4,5h men samlade ihop 50,34 km på den tiden. Övriga anmälda svenska deltagare fick dessvärre förhinder.

________

Ett stort grattis till det svenska laget och till era prestationer! Ni presterar inte bara fina resultat utan inspirerar och motiverar andra löpare runt om i hela Sverige. Vi ser nu extra mycket fram emot att faktiskt få ses på tävlingar framöver.

Lotta Thörn
Teamledare Sverige
Foto: Privat

ultradistans.se