Varv efter varv i Hofors

Per Andersson var snabbast på det sista varvet av 10 möjliga på loppet Hofors Varv efter varv.

Vem du är, när du började springa och vilken typ av löpning du gillar bäst?
Jag heter Per och är en glad ultralöpare på 34 år och jag bor i Tällberg – bra backträning förövrigt! Jag började springa för en 5 år sedan med målet att springa Tällbergs halvmaraton varje höst, men från 2019 har jag siktat in mig på att springa ultralopp och under 2020 och 2021 har jag växlat upp rejält vad gäller t.ex. distans per vecka (mellan 75-100 km).
Personligen gillar jag variation när det gäller löpning – springer gärna långt och länge i skogen men vill ibland också springa intervaller och gör det då tillsammans med Löpgrupp Leksand.
Jag tror att jag håller min motivation uppe genom att det blir variation i form av underlag, platser och att jag ibland springer tillsammans med andra och ibland själv.

Hofors varv efter varv, hur gick det till, var det som en backyard ultra att man ska springa så många varv som möjligt eller var det ett fast antal?
Upplägget var likt en backyard ultra – varje loop startar varje heltimme från kl. 10 på förmiddagen. Du har en timme på dig att klara en loop och gör du det får du starta nästa. Men i Hofors varv efter varv var antalet loops ett fast antal – 10 st. Vinnare var den som var snabbast på sista varvet – istället för att vara ensam kvar som i en vanlig backyard ultra.

Hur långt var ett varv?
Ca 6,7 km

Var det kuperat?
Ja, det var relativt kuperat. Ca 120 m per varv.

Vilken typ av underlag?
Enligt arrangören 60% stig (teknisk sådan med mycket sten och rötter) och 40% grusväg. Men det är kul med variation!

Beskriv hur det kändes att vara först?
Det kändes suveränt! Hade min morfar på plats för sista varvet så det var kul att kunna vinna ett lopp med honom som publik. Samtidigt kände jag att jag hade krafter kvar vilket jag känner är ett bra kvitto på den tid jag lagt ned på träning det senaste året – det har verkligen gett resultat.

Nu när loppen börjar arrangeras igen, har du något lopp i sikte?
Ja, så klart! Älvdalens backyard ultra, Mora trail 30k, Tällberg halvmaraton (ett måste varje år), Ultravasan 90k, Bagheera fjällmaraton 42k samt UKA PAIN 100K.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat