Sofia och Elov – SM-vinnare på 100km

Text saxat från Svenska Friidrottsförbundet
Foto: Lotta Thörn

I dag avgjordes SM 100 km i ett kokhett Halmstad. Damsegraren Sofia Smedman Billingen klev under åtta timmar, och herrsegraren Elov Olsson gick precis under sju. Nedan följer en längre rapport om dagen signerad tävlingsledare Mattias Bramstång.

Dagens friidrottstävling på Spannarps IP i Halmstad med SM-status på 100km genomfördes på en 975 meter lång rundbana som medgav bra kontroll på fältet för löparna. Starten gick klockan 08.00 och vädret var molnigt och temperaturen strax under 20 grader. De första milen avverkades fort och odramatiskt men efter fyra fem timmar hade molnen försvunnit och solen sken för fullt samtidigt som temperaturen steg och passerade 25 grader. Flera löpare hade svårt att hantera värmen och många sänkte farten, några fick till och med stiga av.

Kampen om medaljerna var synnerligen spännande i damklassen där det endast skiljde 10 minuter mellan Sofia Smedman Billingen X-trial Sports och Jessica Svärd Hälle IF under flera timmar.

Sofia
Jessica

I herrklassen förändrades ställningen efter några timmar då några löpare steg av eller sänkte farten. Starkast i herrklassen var Elov Olsson Ockelbo SK som sprang jämnt och stabilt och långsamt drygade ut sin ledning under andra halvan av loppet och slutade som segrare med nästan 30 minuters marginal till tvåan Josef Hamber IS Göta.

Elov
Josef

Tävlingen innehåller även SM för veteranklasser och utmärkelser kommer överlämnas till samtliga löpare som placerar sig topp tre i respektive klass.

Resultatlistor återfinns på IFK Halmstads hemsida.

SM 100km damer

1:a Sofia Smedman Billingen X-trial Sports 7:48:06
2:a Jessica Svärd Hälle IF 8:00:43
3:a Lina Karlsson En av tre Running 8:28:20

SM 100km herrar

1:a Elov Olsson Ockelbo SK 6:58:14
2:a Josef Hamber IS Göta 7:26:05
3:a Erik Olofsson IF Mantra sport 7:47:55

Text från arrangerande IFK Halmstad