Ivan är tillbaka efter en fotoperation

Ivan Bretan har gjort 241,568 km på 24h och har passerat 240-gränsen ytterligare en gång. Listan på ultralopp kan göras lång men sommaren 2019 drabbades han av en skada, Haglunds häl, vilket innebär en knölig tillväxt längst bak på hälbenet som i sin tur skapar slemsäcksinflammationer. När syndromet slår till för fullt är det smärtsamt att gå och i princip omöjligt att springa.
I augusti 2020 opererades Ivan genom att man gick in bakom hälsenan och slipade ner hälbenet till en normal form och en tid av rehab började. Det första längre passet kunde genomföras i juni 2021 och under helgen 14-15 augusti i år kunde Ivan genomföra det första riktiga loppet efter operationen, nämligen Kokkola Ultra Run 24h i Finland. En tredjeplats med 209,128 km blev resultatet vilket bådar gott inför Spartathlon om en dryg månad.

Grattis till tredjeplatsen och en fine come back. Hur mår du nu?
Tack så mycket, det var roligt att kunna springa en riktig tävling igen! Jag mår okej, men känner att jag har utsatt kroppen för en mycket hård belastning efter relativt lite träning.

Hur var loppet arrangerat, hur lång var banan tex?
Kokkola Ultra Run går av stapeln i Kokkola, eller Karleby som orten heter på svenska, vid Finlands kust i höjd med Umeå. Det är ett riktigt fint litet lopp, och lockar många duktiga finländska deltagare, t ex Ville Niemenmaa (2:a) och Marianne Mäkinen (1:a), som bägge ställer upp i Spartathlon i år. Loppet vanns av Tomi Ronkainen, en mycket talangfull ultralöpare född 1985.

Banan är 864 meter, flack med endast en höjdmeter per varv. Hälften är asfalt, och hälften grusgång, och går genom en park runt en å över två broar. Banan är avspärrad för allmänheten, så vi löpare fick ha parken helt för oss själva vilket kändes väldigt bra. Ett av de trevligaste 24h-loppen jag har sprungit.

Har du några känningar i hälen?
Nej, hälen var till 95% smärtfri före loppet och känns lika bra efter loppet. Operationen var därmed väldigt framgångsrik. När jag blev skadad startade jag en grupp på Facebook med namnet “Vi ultralöpare med hälproblem” och fann att jag hade rätt många olycksbröder och systrar med Haglunds häl. Flera av dem har också gjort samma operation och har kommit tillbaka till löpningen — otroligt roligt!

Däremot är mitt löpsteg nog inte riktigt normalt ännu, eftersom det känns som att jag har överbelastat fotleden på den fot som opererades. Så jag får ta det lite lugnt nu.

Det ryktas att polisen kontaktade dig då du var nyopererad, vill du berätta om det?
Ja, det var ett mycket märkligt efterspel till operationen. Eftersom jag var lite yr efter narkosen blev jag övermodig och gick och utförde ärenden på stan ungefär som vanligt och tog bussen hem. Ganska snart blev jag varse att det hade börjat blöda igenom det riktigt rejäla förband jag hade fått. Det bildades små blodpölar överallt där jag gick, och den sista biten hem så var hela skon full med blod. Alltså lämnade jag efter mig extremt tydliga fotspår av blod sista biten som jag gick hem, en sträcka som passerade en pizzeria som precis hade blivit rånad och fått fönstret inslaget. Jag tänkte inte så mycket mer på det utan promenerade vidare hemåt när jag plötsligt blev stoppad av två poliser. De misstänkte mig för inbrottet på pizzerian, och att jag hade blivit skadad i samband med att jag hade krossat fönstret! Lite jobbigt att stå där och känna sig skyldig utan att ha gjort någonting, men till slut lyckades jag övertyga dem om min oskuld även om de förmodligen tyckte att jag hade en skruv lös.

Spartathlon om en dryg månad, hur går tankarna inför det?
Före skadan hade jag som målsättning att gå under 30 timmar, men det känns fullständigt orealistiskt nu. Ambitionen är istället att gå i mål, vilket är svårt nog. Allt kan hända på Spartathlon, värmechocker, orkaner, ösregn, galna hundar, galna bilister och framför allt själva loppet i sig självt. Så klarar jag 35:59:59 så är jag mer än nöjd 🙂 Dessutom ser jag fram emot att träffa de andra åtta svenskarna som är anmälda: Fredrik Stjärnvy, Patrik Alvånger, Susann Lorinder, Sandra Lundqvist, Dan Välitalo, Petra Hurtig, Fredrik Forsström och Henrik Roos. Samt icke att förglömma en svensk maskerad till holländare: Tobias Lundgren.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Ivan Bretan