Svenskt rekord på VXO ultrafest

I helgen avgjordes svenska mästerskapen på 100km och 24h i Växjö. 100km löparna var ca 40 till antalet, de startade kl 11 i lördags och banan mätte 3235m runt sjön Trummen. I damloppet tog Nikita Steiner ledningen från start, strax bakom henne lade sig Beatrice Taavo. Nikita höll hela vägen in i mål och tog sitt första SM-guld på 100km, men det blev ingen promenadseger, Lina Carlsson gav henne en rejäl match och tog därmed SM-silver. På tredjeplats kom Frida Södermark. Både Nikita och Lina klarade indikativa kvalgränsen för VM 100km.

Nikita Steiner 7h59min31sekunder

Lina Carlsson 8h1min24sekunder

Frida Södermark 8h33min57sekunder

Damtoppen på 100km.

På herrsidan ledde Elov Olsson länge, med Linus Wiren bakom sig. Helt plötsligt var det ombytta roller. Linus en bra bit före för att sedan ändras igen. Killarna gjorde ett otroligt starkt lopp. Elov vann och satte pb, Linus tog SM-silver och båda klarade indikativa gränsen för VM. Mattias wellermark tog en välförtjänt bronsmedalj.

Elov Olsson 6h36min30sekunder

Linus Wirèn 6h45min44sekunder

Mattias Wellermark 7h53min4sekunder

Herrtoppen 100km

24h löparna  gick i mål på söndagsförmiddagen kl 11. Deras bana mätte 821m. Anna Carlsson tog ledningen redan från start och släppte inte ledningen utan hon tog ett finfint SM-guld. Efter henne blev det ett jämnt lopp mellan tvåan och trean, Elin Hartelius och Louise Kjellson. Elin tog silver och Louise Brons, alla tre damerna klarade indikativa kvalgränsen för EM 24h som går i Verona i september.

Anna Carlsson 228,298km

Elin Hartelius 219,005km

Louise Kjellson 218,425km

Damtoppen 24h

På herrsidan tog Christian Malmström ledningen och höll den ända in till sista timmen. Där fick Erik Olofsson som redan hade bra fart innan oanade krafter och lyckades med hjälp av support Johnny Hällneby pressa sig till ett Svensk rekord. Att efter 23 timmars löpning i riktigt bra fart lyckas öka tempot och på krampande ben hålla i hela vägen var otroligt imponerande att se.  Torbjörn Gyllebring gjorde även han ett kanonfint lopp och tog SM-brons, alla tre herrar klarade indikativa kvalgränsen för EM 24h.

Erik Olofsson 266,587km

Christian Malmström 262,002km

Torbjörn Gyllebring 260,445km

Herrtoppen 24h