“Kör nu då!!!”

(Film: Johan Lantz)

Kör nu! Kör Elov! Ta i nu! Kämpa! 30 sekunder kvar! Ta i på riktigt nu!

Sen smäller slutskottet  och han faller ihop. Lite stillsamt piper han “jag är slut” från marken.

Det får man vara efter en spurt utan dess like på 24 timmars. Det här är det finaste jag sett i ultraväg på länge. 

Ultralöpning är sprängfyllt av känslor, och idag fyllde Elov Olsson den kvoten för oss alla. Inte ett öga kan ha varit torrt efter den här videon.

Elov Olsson är en före detta freestyle-skidåkare som 2011 konverterade till löpning efter en rejäl skada, och har gått från klarhet till klarhet inom löpningen. Denna 25-årings namn kommer förmodligen att toppa alla topplistor som går att hitta i framtiden.

Igår gick startskottet för (bland annat) 24-timmars i Växjö, Personliga rekordens tävling, och det var första gången Elov satte fötterna på en 24-timmars-tävling.

När slutskottet gick hade han sprungit 253 064 meter (prel res). Tjugofem mil på ett dygn. Sista milen under 45 minuter. Vilken debut! Tredje bästa svenska resultat på 24-timmars genom tiderna. Rune Larssons rekord från 1986 (262 640 m) kanske är på väg att förbättras inom en snar framtid…

Från Elovs blogg, i fredags:

Jag gör mitt första Inomhus- och 24timmars-lopp. Träningen har gått bra och jag känner mig i riktigt bra form. Planen är att starta loppet i 4:50-5:00min/km så långt det känns bra. Därefter hoppas jag på att inte ta slut för mycket. Tidigare har jag sprungit som längst i 15 timmar och steget till 24 är en hel del. Men då jag inte upplevt total utmattning i tidigare långlopp, tror jag att det finns mer att ge. Frågan är hur mycket…