OS-medalj i ultralöpning, vad krävs? 

Nu finns en kravanalys framtagen för ultralöpning. Hua, vad torrt tänker ni – men icke! Kravanalysen ger vägledning och indikation om vad som kommer att krävas för att ta medalj på Olympiska Spelen. 

Till grund för analysen ligger bland annat intervjuer med representanter från vår ultraelit. Elov Olsson, Henrik Olsson, Johan Steene, Rune Larsson, Frida Södermark, Maria Jansson, Kristina Paltén och Torill Fonn delar med sig med information kring sin utveckling och sitt sätt att träna.

Är man det allra minsta intresserad av ultralöpningens historia, framväxt och möjliga framtid är kravanalysen givande läsning. Dessutom beskrivs utförligt vilka fysiologiska och mentala förmågor som i huvudsak gör en person till ultralöpare i världseliten. Här finns även exempel på elitlöpare som utgör undantag.

Saxat ur kravanalysen:

“Huvudsyftet med friidrottens kravanalyser är att ge en vägledning och indikation om vad som kommer att krävas för att ta medalj på Olympiska Spelen. Då ultramaratonlöpning i dagsläget inte är en olympisk gren avser kravanalysen för ultramaratonlöpning att ge en indikation om vad som krävs för att tillhöra världseliten i dagsläget. “

/…/

“Förhoppningen är att kravanalysen kan användas som ett stöd för att kartlägga styrkor och svagheter, samt för optimering av den individuella träningen. Kravanalyserna kan även användas som ett pedagogiskt verktyg för tränare och aktiva på elitnivå”

Kravanalys 2016-03-19