Mats – Finisher i Ultratrail Barcelona

Mats Nord, bergslöparen som gärna springer runt och över berg har nått mållinjen i Ultratrail Barcelona. Loppet mäter 100 km och har 4700 höjdmeter. Mats nådde målet efter nästan 14 timmar.

Är du nöjd med loppet? Gick det som du planerat?
Jag är riktigt nöjd över min prestation. Hade inte sprungit loppet tidigare så jag visste inte riktigt vad som väntade. Hade satt upp en drömtid på under 15 timmar, men trodde realistiskt att jag borde ligga runt 15-17timmar. Att jag sedan lyckades komma under 14 timmar var helt oväntat.

Orientering är ju något du är väldigt duktig på, men var det lätt att hitta runt banan även om man inte är det. Alltså var det välmarkerat?
Välmarkerat är ett starkt ord. Banan var markerat med orange prickar och snitslar ibland. Prickarna var inte helt lätta att hitta alla gånger. Lyckades springa fel i en rondell i en by där vi inte hittade någon markering. Det blev någon extra kilometer och ett antal höjdmeter.

Du sprang loppet tillsammans med en annan svensk, var det något ni hade bestämt innan?
Det stämmer att jag sprang ihop med en annan svensk. Vi hade sprungit på varandra dagen innan vi registreringen och kände inte varandra innan. Innan start träffades vi igen o sa att vi kunde ta följe en bit utan att känna någon skyldighet mot den andra. Det blev hela loppet vi höll ihop!

Du har tidigare sprungit Ultratrail du Mont Blanc, UTMB är ett lopp du genomförde 2013. Hur var banan i Barcelona jämfört med UTMB?
Stora skillnaden mellan banorna var stigningarna. Högsta punkten låg på runt 600 höjdmeter här. Med det var lite roligare här då det var bitvis singeltrack på smala stigar. Men generellt var banorna ganska lika med ibland bredare vandringsstigar eller grusväg.

Du ska springa UTMB i höst, ett lopp du nu har väntat flera år på att få starta igen. Vad är ditt mål på det loppet?
Det stämmer att jag fått vänta några år på att få revansch på UTMB, haft otur i lottningen. Förra gången sprang jag på 42 timmar. Då visste jag inte vad jag gav mig in på och vågade inte ta ut mig riktigt. Målet är att efteråt känna att jag gett allt jag har! Den här gången har jag en drömtid som ligger flera timmar under min förra sluttid. Men det är ett långt lopp, så allt kan hända och jag är ödmjuk inför äventyret!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail