Inför Borlänge 6h

Förra året slog André Rangelind svenskt rekord på Borlänge Ultra 6-timmars, då han fick ihop hela 90 200 meter runt den platta asfaltbanan som mäter knappt 2 kilometer. Årets startfält har lockat några av Sveriges bästa ultralöpare på sina distanser, även om de svenska rekorden troligen kommer stå kvar efter helgen.

Mikael Jonsson, Västerås LK får kanske gälla som huvudfavorit i år, tillsammans med Patrik Verme, tävlandes för Oscars Stjernor. Mikaels 76,4 km i Karlstad 2016 är med marginal det bästa personbästat på 6-timmars, av de hittills anmälda. Mikael slog förra året också det svenska rekordet på 6-dagars, med 801,18 km.

Patrik Verme är å andra sidan en av Sveriges absolut bästa trail-ultralöpare. För bara en månad sedan vann han Coastal Trail Series-tävlingen i Northumberland, England (57 km) och 2016 var han 2:a i Swiss Irontrail 130 km, för att nämna ett par av hans imponerande insatser i skogarna. De dryga 70 km som är hans personbästa på 6-timmars bör kunna få sig en rejäl knäck vid en bra dag.

Maria Jansson, Kvarnsveden GoIF Friidrott, gör förstås en mycket intressant start. Maria är dubbel europamästarinna på 24-timmars och innehar med 250 647 meter det svenska, nordiska och europeiska rekordet på 24-timmars. Dock har hon aldrig nått över 70 km på 6-timmars. Maria gör ett gäng kortare tävlingslopp som träning, för att bli snabbare inför VM i 24-timmars i Belfast i början av juli. Sophia Sundbergs nya svenska rekord lär nog stå sig, men en bit över 70 bör säkert vara inom räckhåll för Maria, även på en tävling som ses som träning.

Förutom Mikael Jonsson och Patrik Verme har ytterligare två löpare i startfältet (per 2017-03-19) nått över 70 km på 6-timmars. Jennifer Honek, IF Linnea, gjorde det så sent som i oktober 2016, med sina 70,63 km i det första Oxelösund 6-timmars. Jerker Sterneland, Dalaportens OL, har å andra sidan inte gjort det sedan 2012, trots start i Borlänge Ultra alla de senaste åren.

Två intressanta debutanter på tidsultra är Marcus Forsberg, Södra Dalarnas Räddningstjänst IF och Kenneth Löfman, IKJ Haninge/Team Mightysport. Marcus har placerat sig väl på UltraVasan90 de senaste åren, 69:a 2015 och 71:a 2016. Ännu bättre har det gått för Kenneth, med 38:e-plats på UltraVasan90 2015 och 8:e på High coast Ultra 129 km 2016.

Patrik Gullerström, Nordcloud Sollentuna. gjorde starka 122,33 km på 12-timmars på Bislet i november. En liknande prestation i Borlänge bör ta honom över 70 km-strecket.

Linda Bengtsson, Klåveröds skidklubb, bör också nämnas. Den flitigt tävlande Linda har framför allt rönt framgångar inom trail-ultra. Senast i januari var hon t.ex. total-6:a på Sandsjöbacka Trails avslutande 83-kilometare. 6-timmars har hon inte sprungit sedan 2013, så även Linda har alla förutsättningar för ett nytt, fint personligt rekord och en framskjuten placering.

Norskan Helle Manvik, Romerike Ultralöperklubb, kan också närma sig 70 km. Helle var totaltvåa på BUM 100 miles 2016. De 64,88 km som hon gjorde på Borås 6-timmars i november är hennes enda tidsultra hittills.

Jerry Nordgren, Umara Tri, 6:a vid TEC 100 miles 2016 och 2:a på Black River Run 50 miles 2015, gör nu sin debut på tidsultra.

Säkert finns det någon debutant med höga ambitioner också! Liksom namn som har missats vid den här genomgången. Och på 6 timmar kan mycket hända.

Daniel Westergren