High Coast Ultra: Tjejernas år och ett osannolikt banrekord

High Coast Ultra firade i helgen sitt 5-årsjubileum med både nytt anmälningsrekord och nytt banrekord. Årets upplaga bevittnade två fina prestationer på damsidan, varav den ena borde ge eko ända in i landslaget.

Text: Jörgen Sundqvist

Nyblivna svenska rekordhållaren Johanna Bygdell, Öbacka LK, sprang in efter 129 km med en segermarginal på en dryg halvtimme före bästa man i mål. Sluttiden 13:26:52 är också en förbättring av männens banrekord med ca 24 minuter. Johannas egna banrekord för damer, det pulveriserade hon med över 1½ timme.

Redan vid första tidspassering 30 km indikerades att det kunde bli snabba sluttider. Fjolårssegrare Mikael Näslund, Öbacka LK, passerade med nästan 8 minuter till godo på gällande banrekord. Mikael ledde sedan som mest med ca 10 minuter, innan han vid ca 70 km fick en rejäl schaktning och den jagande duon med Johanna och Erik Eng, Åkersberga Spring, kom ikapp och gick förbi. Dessa två följdes sedan fram till den rejäla stigningen mot banans högsta punkt, där Erik tvingades släppa Johanna, som sedan inte visade några tecken på att mattas utan sprang in som överlägsen etta i loppet.
– Det känns lite stelt och jag har lite blåsor på fötterna men annars känns det bra, berättar hon för SVT direkt efter målgången.

Johanna Bygdell, Öbacka LK. Foto: Niklas Selin

Från orientering till ultra
Johanna som sprang sin allra första ultra så sent som 2014, men ändå i våras slog hon svenskt rekord på 100 miles med tiden 15:10:34. Nu siktar hon på att springa 200 miles (32 mil) nästa år.
– Jag har orienterat sedan jag var liten och har med tiden förstått att det passar mig att springa långt. Jag gillar de långa distanserna men framför allt så gillar jag upplevelsen. I natt var det fantastiskt att springa genom Skuleskogen. Det var stilla och spegelblankt och en helt oslagbar upplevelse, berättar hon för SVT.

Då det dagen till ära utdelades en prisbonus till eventuell dam och herre som kunde utmana de rådande banrekorden, så linkade Johanna hem 5 000 kr rikare.

Erik Eng. Foto Jörgen Sundqvist

Bäste herre blev nu Erik Eng på 14:00:18. Där blev det till slut ordentligt tajt mot tvåan Mikael Näslund, som efter sin dipp kom tillbaka och plockade in över 16 minuter under den sista delsträckan. I mål var det endast drygt 2 min mellan de två. Erik som hade gjorde misstaget att hänga på Johanna lite väl länge, trots att han tidigt bestämde sig för att släppa i tid:
-Jag trodde att det var kört och att Mikael skulle komma ikapp mig då han sprang med en pacer, men så bestämde jag mig i alla fall för att göra det svårt för honom att ta ifrån mig förstaplatsen. Nu ordnade det sig till slut för Erik som sen tidigare hade två 3:e platser i loppet, men nu fick en efterlängtad seger.

Fanny Borgström levererade på 75 km
I High Coast Ultra 75 km visade lovande Fanny Borgström, Team Salomon på mycket bra fart. Även hon var överlägsen i sin klass och slog också bäste herre, precis som Johanna. Fanny som är boende i Åre var egentligen på väg till Öland för att springa ultra, men ändrade sig i sista skälvande sekund och valde istället High Coast Ultra. Tiden 8:03:43 är den näst snabbaste tiden som presteras på sträckan, även där herrar inräknat. Herrklassen vanns av Henning Nilsson, Väddö på tiden 8:21:47.

Örjan Mattsson, tävlingsledare:
-Vi såg två fantastiska prestationer från de både Johanna och Fanny idag när de inte bara vinner sina klasser överlägset, utan att de dessutom slår alla herrar. Johannas prestation är inte av denna värld och att slå banrekordet för män med 25 min känns lite overkligt. Vi är inte förvånade om Johanna kan konkurrerar om att vara landets bästa traillöpare över längre distanser.

Känd som tuff bana
High Coast Ultra har gjort sig känd som en riktigt jobbig bana med sin sträckning längs Högakustenleden och genom Skuleskogens nationalpark. Förutom längden är det kuperingen på 3678 höjdmeter och framförallt det tekniska underlaget med stenar och rötter, varierat med snabba vägavsnitt som gör tävlingen så krävande. Detta år var det dessutom varmt, med några fall av uttorkade löpare.
Det var femte året som loppet arrangerades och deltagarantalet nådde åter rekord. Framförallt var det i år den långa distansen som lockade flest deltagare denna gång. Loppet var åter kvalificeringslopp till The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® 2017 och gav dem som fullföljde 5 respektive 4 poäng.

För resultatlistor

Foto: Jörgen Sundqvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jörgen Sundqvist

Bild överst på Johanna Bygdell. Foto: Niklas Selin