Att springa ett tidslopp

Det finns ultralopp som är från A till B. Det finns rundlopp och det finns tidslopp. På ett tidslopp springer man så långt man hinner på en utsatt tid. Du får själv disponera tiden hur du vill, men antalet meter som du tagit dig när tiden är slut blir ditt resultat.

Det finns tidslopp som går inomhus och utomhus. Just nu står en stor inomhustävling för dörren, nämligen Bislett Indoor Challenge 24h. Loppet går på en bana under läktaren på Bislett Stadion i Oslo som är 546 meter lång. Starten är den 25 november kl 10.00 och således går alla löpare i mål på söndagen kl 10.00.
Ett annat inomhuslopp i närtid är Personliga rekordens tävling i Växjö. Där går starten kl 11.00 den 16 december och banan är 373 meter lång.

Fördelar
Fördelen med att springa inomhus är att temperaturen är ungefär densamma under hela dygnet. Du behöver inte kolla väderleksrapporter och packa med kläder för olika typer av väder.
En annan grej som kan ses som en fördel med ett inomhuslopp är att ljuset är detsamma hela tiden. Utomhus blir det mörkt på natten, kroppen förstår att det är natt och du blir kanske tröttare.
Du har också alltid nära till toaletter och dina grejer.

Inomhusbanan i Espoo, Finland

Mål
Vad har du för mål för loppet? Är det en speciell sträcka du vill ta dig?
Vid ditt första tidslopp kan ett bra mål vara att bara hålla kroppen i rörelse hela tiden, varva löpning och gång.
Vill du ta dig en speciell sträcka så är det svårt att hålla en jämn fart genom hela loppet. Räkna med att du tar dig fram långsammare i slutet av loppet.

En svårighet
När du springer ett distanslopp, dvs ett lopp som har en bestämd distans räknar du kanske ner. Hälften av sträckan är gjord osv. Har du bestämt dig för ett distansmål på ett tidslopp, tex 160 km på 24h, så kanske det kommer en punkt då du passerar 160 km men det finns tid kvar. Svårigheten är då att fortsätta trots att du nått ditt mål. Att flytta sitt mål framåt är svårt men fullt görbart. Kämpa på, du kommer inte ångra dig efteråt. Om du däremot kliver av, kommer du ångra dig.
Förbered dig genom att sätta olika mål, med ditt drömmål längst upp.

Delmål
På de flesta lopp där banan är relativt kort byter man löpriktning var 6’e timme. Vid varje byte av löprikting har det alltså gått en fjärdedel av ett 24h. Du kan sätta delmål vid varje byte eller så ofta/sällan du vill, men det är lättare att greppa att du ska springa i ett par timmar än ett helt dygn.
Som exempel kan man sätta ett delmål att belöna sig med något gott vid en viss tid, som att vid 12h är hälften gjord och då kan jag fira med att dricka kaffe. Eller kanske att lyssna på musik eller få på sig ett par torra strumpor.

Var förberedd
Tänk efter vad som skulle kunna hända under loppet och hitta en lösning på det redan innan. När det uppstår problem under loppet kan det vara svårt att se lösningen och att bryta kanske är lättare. Men är du väl förberedd kan du kanske rädda situationen.
Ett exempel kan vara om du vet att du får en dipp på småtimmarna, förbered dig redan innan på hur du ska tänka och peppa dig själv genom svackan. Ät eller drick något du gillar och sätt en belöning.
Känner du dig nere och sliten kan hälsningar eller ett samtal hem eller till en vän kanske göra dig på gott humör igen och kroppen får oanade krafter.
Ett annat exempel kan vara om magen strular, då kan räddningen vara att det finns stoppande tabletter i din packning. Börjar du må illa och får svårt att äta kan en enkel tandborstning vara ett alternativ för att få bukt med det.

Förberedelser innan start
Innan loppet startar är det bra om du vet vart har du dina saker. Har du planerat för att byta kläder så lägg fram sakerna så de är lättillgängliga. Se till så att du slipper stå och gräva i väskan. Det kan vara både irriterande och ta extra tid som du kunde varit på banan och tjänat in några meter till till ditt slutresultat.

Energi och vätska
Det är viktigt att få i sig energi och vätska under ett så långt lopp. Variationerna på vilken energi som fungerar bäst är lika många som antalet löpare. Det viktiga är att du testat energin innan loppet och vet att det fungerar för just dig.
Det kan också uppstå problem och det som du vanligtvis tycker om att äta kan vara helt oätbart under ett långt lopp och vice versa. Då kan det vara svårt att få i sig något men det gör gott dit det kommer så försök att få i dig något även om det tar emot.

Sova och vila
Planerar du att vila någon gång under loppet så håll fast vid den planerade tiden. Låt dig inte frestas av att snooza eller ligga kvar. Gå upp och rör dig framåt. Även om det går långsamt samlar du på dig metrar till ditt resultat.
Planerar du inte att vila men har en tanke om att “det är ok om jag känner för det” så har du egentligen redan bestämt dig för att vila. Indirekt, för du kommer bli trött och känna att du vill sova.
Har du inte tänkt sova, håll dig på banan. 😉

Packlista
En packlista kan innehålla bland annat:
– Löparkläder och skor som är testade och som du vet sitter bra.
– Energi (sportdryck, bars, godis, ägg, mackor, vad du vill och kan få i dig)
– En extra uppsättning kläder (kanske är det nåt som skaver under loppet som du inte känt av tidigare, eller så är det bara skönt att byta till torrt efter flera timmars springande)
– Ett par extra skor (fötterna sväller och vissa löpare väljer att byta till ett par större skor under loppet, eller så kan dina skor gå sönder)
– Musikspelare om du gillar att lyssna på musik, ljudbok eller poddar.
– Svamp (det är skönt att svabba av sig lite svett och salt under loppet. Saltkristallerna på huden kan orsaka skav)
– Omvårdnad (nål att punktera blåsor med, tejp, plåster, Vaselin/Sportslick att förebygga skav med, stoppande medicin som Dimor eller Imodium kan vara bra om magen inte vill detsamma som du.
– Duschgrejer (handduk, mjuka o sköna kläder att ta på efter loppet, skor som inte klämmer)
– Tandborste och tandkräm (efter ett dygn med snask och kontinuerligt ätande och drickande är det underbart att borsta tänderna efter målgång)

Till sist
Tidslopp är en väldigt social tävlingsform av ultralöpning eftersom du springer tillsammans med dina medlöpare hela tiden, oavsett om de ligger före eller efter dig. Alla går i mål samtidigt oavsett nivå och slutresultat vilket gör loppen väldigt sociala.
Loppen kanske kan upplevas monotona och långtråkiga, men upplevelsen ligger i ett annat plan på dessa lopp.
I ett tidslopp finns inget DNF (did not finish), tar du dig bara ett endaste varv så har du ett resultat. Våga testa! Lycka till!

Text och bild: Sandra Lundqvist

 

reddit