EM i 24h avgjort i Timisoara

I söndags ljöd slutsignalen för EM i 24h i Timisoara, Rumänien.
Anna Grundahl, Dan Välitalo, Johan Steene och Maria Jansson representerade Sverige.

Löpargänget. Foto: Annika Nilrud

Saxat från SFIF

“Lördag-söndag genomfördes ultra-EM i 24-timmarslöpning i Timisoara, Rumänien. Fyra svenskar deltog i den periodvis 30-gradiga värmen av vilka Linnéas Anna Grundahl lyckades bäst och efter ett strålande lopp slutade femma på 22.8 mil. Riktigt bra sprang också klubbkamraten Johan Steene som blev åtta på 24.7 mil.
     För Anna fattades 12 km upp till medalj men även om hon inte satte personligt rekord så gjorde hon sitt i särklass bästa 24-timmarslopp hittills.
     – Värmen och nattens ösregn och åska hindrade henne inte från att stadigt klättra i resultatlistan och hon fixade femteplatsen efter hård kamp med polskan Rajda som tvingade henne att höja farten på slutet. De två sista timmarna blev en riktigt kamp, säger landslagsledaren Andreas Falk.
     Vann gjorde Polens Patrycja Bereznowska på 24.3 mil och det var polskt på fyra av de sex första platserna. Annas tidigare bästa insats är 21:a-platsen från fjolårets VM då hon nådde 22.3 mil.
     
     Nytt bra lopp av Johan
     Den 1222,48 meter långa banan gick i en park i utkanten av Timisoara som har trehundratusen invånare och ligger i västra Rumänien. Johan Steene tog i fjol VM-brons på sverigebästanoteringen 26.6 mil och gjorde i Rumänien ett nytt bra lopp när han sprang i mål som åtta på ett 19 km kortare resultat (24.714 m ger ett snitt på 5:49 per km.
     – Johan gick som tåget och även om han fick slita hårt så avancerade han starkt på slutet fram till åttondeplatsen, 13 km från medalj, säger Andreas Falk.
     Anna, Johan och Dan Välitalo sprang smart i den 30-gradiga dagstemperaturen som på natten sjönk till 17 grader och supporten jobbade febrilt med att hålla löparna svala och i vätskebalans.
     – Dan fick tyvärr problem med magen efter halva loppet och tvingades under ett antal timmar sänka farten rejält vilket gjorde att han missade sitt distansmål. Men med en vilja av stål och bra support kom han tillbaka starkt och slutade 30:e på 21.8 mil.
     2015 års EM-vinnare Maria Jansson bröt efter 11 km p g a problem med en nerv i benet. Sandra Lundqvist var uttagen men kom aldrig till start sedan hon drabbats av en skada kort före mästerskapet.
     – Ett väldigt lyckat mästerskap och utan tvekan det mest välarrangerade, avslutar Andreas Falk.      Resultaten
     /Jonas Hedman

Anna Grundahl Foto: Annika Nilrud
Johan får support av Ulf Nilrud. Foto: Annika Nilrud

 

reddit