Last Annual Vol State Road Race 2014

Den icke-supportade kungen av vägen. (Bild från Transomania, lätt photoshoppad.)
Den icke-supportade kungen av vägen. (Bild från Transomania, lätt photoshoppad.)

Johan Steene stack iväg på en 500 kilometer lång joggingtur genom Tennessee USA i torsdags (10 juli). Det tog honom fyra dygn och ett par timmar att komma fram.

Antar att de flesta av oss känt att vi inte orkar ta oss upp ur soffan för den där joggingturen ibland och att vi gnäller för att långpasset på ett par timmar är för långt. Den här joggingturen ger perspektiv på de tankarna.

Att försöka sätta sig in i hur det är att starta vid punkt A och ha målet 500 kilometer bort vid punkt B, att springa i nästan 100 timmar, drygt 12 mil om dagen är i princip omöjligt för de allra flesta – ens i tanken.

Med sitt nytagna 48-timmarsrekord och som enda svensk i loppet Last Annual Vol State Road Race stack han ut redan från början. Johan blev förhandstippad som favorit bland deltagarna som körde “screwed”, dvs utan support. Två kategorier för sololöparna fanns, crewed och screwed. Som crewed/supported har man med sig ett team som hjälper en med att skaffa mat, dryck, sovplats, osv. Som screwed får man ta möjligheterna till att äta och sova som de kommer.

Loppet går på asfalt genom flera delstater, främst Tennessee, och rutten för banan följs genom att man har en liten handbok med beskrivning av vägen. I handboken står nämnt var det finns affärer, motell, restauranger osv. Resten är upp till löparna.

Johan låg i princip jämsides med den supportade Greg Armstrong under de två första dygnen och sedan runt ett par mil efter mot slutet. Hänförda amerikanare beskrev hans steg som lika lätta från första till sista stund.
“Det såg ut som att han nyss startat.”
“Jag kan inte låta bli att tänka på Legolas i Sagan om Ringen när jag ser honom.” 

Banrekordet med support är 3 dagar, 8 timmar, 10 min, 16 sek (Joe Fejes 2013) och utan support var det 4 dagar, 11 timmar, 31 min, 27 sek (Alan Abbs 2013) innan herr Steene klev in på banan. Det nya rekordet ligger således på 4 dagar, 2 timmar, 5 minuter och 16 sekunder.

Vi tänkte låta Johan vila lite men hoppas att han vill återkomma med sin story om ett lagom långt tag.

Till dess, ett citat som cliffhanger: “Sömnbrist kan göra konstiga saker med dig.”

 

En kommentar

Kommentarer är stängda.