Ultramångkamp

Ultramångkamper och de bästa ultramaratonprestationerna genom tiderna

Text: Fredrik Elinder

Vem är Sveriges allra bästa ultralöpare genom tiderna? Svårigheten i att besvara denna fråga grundar sig på hur olika discipliner och hur män och kvinnors olika prestationer skall värderas. För att råda bot på detta har jag utvecklat poängtabeller för alla officiella ultramaratondistanser. Beskrivning av detta arbete finns HÄR. Poängtabellerna finns här: MÄN, KVINNOR.

Distanserna i tidsloppen ges med en noggrannhet på en meter.  För att få en viss poäng måste man tangera resultatet i poängraden eller prestera bättre. Tiderna i distansloppen anges med en noggrannhet på en sekund. För att få en viss poäng måste man tangera resultatet i poängraden eller prestera bättre.

Ultramångkampen inkluderar 6 timmar, 12 timmar, 24 timmar, 6 dagar, 100 km och 100 engelska mil.

269 löpare har lyckats skrapa ihop minst 1000 poäng.

Ultramångkamp tom 2016-10-20

Värt att notera är att de flesta löpare saknar resultat från åtminstone en disciplin (gråmarkerade fält). Dessutom kommer många resultat från sekundära resultat (exempelvis mellantider) i andra lopp (gulmarkerade fält), vilket öppnar för uppenbara förbättringar. Vem är då Sveriges hittills bäste ultralöpare? Rune Larsson toppar med 4065 poäng. Han saknar dock 6-dagarsresultat på kontrollmätt bana, och 12-timmarsresultatet är en rätt medioker passertid i ett 24-timmarslopp. Tvåa ligger Andreas Falk med 3965 poäng och trea Torill Fonn med 3787 poäng. Ytterligare fjorton löpare tar sig över 3000 poäng.

Poängtabellerna kan även användas till andra jämförelser. Exempelvis, för att ta reda på vilka som är de allra bästa ultramaratonprestationerna genom tiderna?

100 bästa ultralöparprestationerna 2016-09-11

Endast ett resultat per person och disciplin tas upp.

En fjärdedel av resultaten har tillkommit under 2015. 58 löpare
finns representerade på listan. Jonas Buud har som ende löpare passerat
900-poängsgränsen med sitt guldresultat från VM på 100 km 2015. Kajsa Berg
ligger tätt efter med sitt silverresultat från samma tävling. Även Stina
Svensson och Fritjof Fagerlund på tredje respektive fjärde plats har sina
resultat från samma tävling. Rune Larsson ligger sexa med sitt 100
km-resultat från 1987.

En annan intressant sammanställning är en summering av bästa resultaten från 100 km och 24 timmar, de två discipliner som det tävlas i nationella och internationella mästerskap.

Ultrabiathlon 2015-09-13

Rune Larsson toppar med 1628 poäng. På andra till sjunde plats på 1338-1473 poäng kommer Yudith Hernandez Melgar, Annika Nilrud, Frida Södermark, Henrik Olsson, Anna Grundahl och Maria Jansson.