Ultramångkamp

Ultramångkamper och de bästa ultramaratonprestationerna genom tiderna

Text: Fredrik Elinder

Vem är Sveriges allra bästa ultralöpare genom tiderna? Svårigheten i att besvara denna fråga grundar sig på hur olika discipliner och hur män och kvinnors olika prestationer skall värderas. För att råda bot på detta har jag utvecklat poängtabeller för alla officiella ultramaratondistanser. Beskrivning av detta arbete finns HÄR. Poängtabellerna finns här: MÄN, KVINNOR.

Distanserna i tidsloppen ges med en noggrannhet på en meter.  För att få en viss poäng måste man tangera resultatet i poängraden eller prestera bättre. Tiderna i distansloppen anges med en noggrannhet på en sekund. För att få en viss poäng måste man tangera resultatet i poängraden eller prestera bättre.

Ultramångkampen inkluderar 6 timmar, 12 timmar, 24 timmar, 6 dagar, 100 km och 100 engelska mil.

269 löpare har lyckats skrapa ihop minst 1000 poäng.

Ultramångkamp tom 2017-05-30

Värt att notera är att de flesta löpare saknar resultat från åtminstone en disciplin (gråmarkerade fält). Dessutom kommer många resultat från sekundära resultat (exempelvis mellantider) i andra lopp (gulmarkerade fält), vilket öppnar för uppenbara förbättringar. Vem är då Sveriges hittills bäste ultralöpare?

Ny ledare är Johan Steene som nu gått om Rune Larsson. Det är nu 276 löpare som samlat minst 1.000 poäng, vilket är en ökning med 7 personer sedan förra gången. I övrigt värt att notera är att Kristina Paltén avancerat från plats 40 till plats 21, att Jessica Aideborn tagit ett stort kliv på listan till plats 110 och Joacim Martinsson hoppat upp ca 100 platser.
Tvåa ligger Rune Larsson med 4065 poäng och trea Andreas Falk med 3965 poäng  Ytterligare fjorton löpare tar sig över 3000 poäng.

Nästa uppdatering hoppas jag ha klar till slutet av året. Tar tacksamt emot info om eventuella felaktigheter eller information om resultat som saknas.

Poängtabellerna kan även användas till andra jämförelser. Exempelvis, för att ta reda på vilka som är de allra bästa ultramaratonprestationerna genom tiderna?

100 bästa ultralöparprestationerna 2016-09-11

Endast ett resultat per person och disciplin tas upp.

En fjärdedel av resultaten har tillkommit under 2015. 58 löpare
finns representerade på listan. Jonas Buud har som ende löpare passerat
900-poängsgränsen med sitt guldresultat från VM på 100 km 2015. Kajsa Berg
ligger tätt efter med sitt silverresultat från samma tävling. Även Stina
Svensson och Fritjof Fagerlund på tredje respektive fjärde plats har sina
resultat från samma tävling. Rune Larsson ligger sexa med sitt 100
km-resultat från 1987.

En annan intressant sammanställning är en summering av bästa resultaten från 100 km och 24 timmar, de två discipliner som det tävlas i nationella och internationella mästerskap.

Ultrabiathlon 2015-09-13

Rune Larsson toppar med 1628 poäng. På andra till sjunde plats på 1338-1473 poäng kommer Yudith Hernandez Melgar, Annika Nilrud, Frida Södermark, Henrik Olsson, Anna Grundahl och Maria Jansson.