Hammarby Alpin Marathon

Kajsa Friström och André Jonsson
Kajsa Friström och André Jonsson

Hammarby Alpin Marathon avgjordes igår (22/11) för femte gången i ett härligt jämngrått Stockholm.

Hammarby Alpin är en miniultra som mäter 42800 meter sammanlagt – men som knappast är någon walk-in-the-park trots den relativt korta distansen. Med ett höjdmetersantal på ca 1900 är det likvärdigt med tex AXA Fjällmaraton, men kanske ändå lite intensivare. Loppet går på en varvbana där slingan mäter ca 2 km och själva Hammarbybacken bestigs 23 gånger – det blir många upp- och nedförslöpningar på 4 mil.

Av de runt 50 startande kämpade ca 45 sig i mål efter att ha manglat varenda benmuskel till fullo. Varenda en bör vara stolt över sina insatser, härligt att se löparna kämpa uppför backen med tungorna hängandes, och sen spricka upp i ett leende på toppen, och köra ett varv till, och ett till.

Vann gjorde André Jonsson – skidalpinist, bergs- och traillöpare från Jämtland – med besked. André gick in som oberörd etta på tiden 3:20, hela tretton minuter före jagande tvåan Daniel Nilsson (som i sedvanlig ordning körde splitshorts trots att det bara var ett par plusgrader).  På damsidan landade Kajsa Friström som nummer ett på 4:22 efter ett superstarkt lopp.

Resultat från loppet.