Några snabba frågor till Lena Jakobsson 1:a TEC50

Lena

KUL: Grattis! Grymt bra sprunget i Täby! Nytt CR! 
Lena: Tack så hemskt mycket. Det var rekord för mig med! Förutom banrekordet, var det debut för mig på 50-miles!

KUL: Varför springer du ultra och varför blev det TEC? 
Lena: Då mitt huvudmål för året är en annan minst sagt, rejäl utmaning, så är ultralopp en bra genomkörare för mig och ett bra delmål på vägen! TEC blev det eftersom den passade bra in i träningsplaneringen, att banan har varierande underlag, samt att distansen är densamma som på huvudmålet, då den biten är en del av utmaningen.
Det är samtidigt skönt mentalt att ha fått känna av och klara distansen. Sedan älskar jag att utmana mig själv på alla möjliga tuffa utmaningar och nya tävlingar.

KUL: Hur förberedde du dig inför loppet? Mentalt och träningsmässigt? 
Lena: Att träna så tävlingslikt som möjligt är den bästa träningen, tycker jag för att vara så väl förberedd som möjligt, när det verkligen gäller…både fysiskt och mentalt. TEC är för mig en del av den träningen, samtidigt som det var en ny utmaning distansmässigt för mig. Jag sprang ett 6-timmars lopp i nov och ett i mars. Under vintern har jag kört flera rejäla långpass löpning (både asfalt och terräng) och MTB, samt racer nu när våren kom tidigt.
För övrigt en hel del simning, styrke och core-pass, samt raska promenader. Sedan har jag läst det jag har kunnat hitta om ultralopp och andra tuffa utmaningar i tidningar och på nätet.

KUL: Vilka praktiska förberedelser är viktiga för dig? Kläder? Skor? Mat? Support? 
Lena: Det är jätteviktigt. Att ha kläder som håller en lagom varm/torr osv, att skorna sitter bra, och strumporna framförallt har jag lärt mig, som minskar friktionen och förebygger skavsår.
Om det regnar är det skönt med en löparskärm/keps som håller regndropparna borta från ansiktet. Det ger en upplevelse av att nästan springa under tak!
Att jag noga förberett mat och dryck som är lättillgänglig vid varvning. Min man har mestadels supportat och det är en stor fördel, när varje sekund är viktig!

KUL: Vilken var den största dippen under loppet? Om du hade någon…
Lena: Jag hade egentligen ingen riktig dipp! Härligt nog. Men jag fick lite håll på ett varv…..(berodde kanske på energiintaget!?..) men det gick ju snart över… Annars höll sig benen förvånansvärt pigga varv efter varv…

KUL: Beskriv en tanke som återkom många gånger… Hade du ett mantra? 
Lena: Många positiva och tacksamma tankar, som glädje och lycka. Sedan räknade jag varven….ett, ett, … två, två…..osv för att på något sätt hela tiden behålla fokus och känna att det är ju inte så många varv kvar.

KUL: Vilken var den största känslan under loppet? 
Lena: Direkt från start kände jag hur lätt kroppen och löpsteget kändes. Så det var den glada härliga känslan i kombination med en tacksamhet och lycka över att få springa denna härligt varierande tävlingsrundan, som jag njöt av under hela loppet. Dagsformen gav mig en slags trygghet och kvitto på att det här kommer kunna gå hur bra som helst!!!

KUL: Vad blir nästa utmaning tävlingsmässigt? Hur laddar man om efter en sådan prestation? Vad är nästa mål?
Lena: Det blir Göteborgsvarvet närmast, och då vill jag självklart slå mitt pers. Inga problem för mig att ladda om när jag har mitt stora mål så snart, som jag tränat och förberett mig på och sett framemot så länge! Målet vill jag hålla lite hemligt till slutet av maj!

KUL: Tack för pratstunden! Du måste berätta för oss om din stora utmaning så fort du törs släppa på hemlisen!