På väg mot diamanten

Swedish 100 mile Challenge.  Klara av fyra 100 mile-lopp inom tolv månader och hamna på diamantlistan. För Coyntha Hernandez Sedvall har det senaste året bestått av oändlig träning, lopp och omfokusering för att klara utmaningen. Går hon i mål den 31 januari blir hon den enda kvinna som klarat alla fyra loppen.

10715_1588845048015978_3164430927788619087_nSwedish 100 mile Challenge består av fyra 100 mile-lopp: TEC, The GAX100, BRR100 och Arctic Ultra. Klarar man två av loppen inom 12 månader hamnar man på silverlistan. Tre avklarade lopp på tolv månader ger en placering på guldlistan. Att klara fyra av fyra lopp ger en plats på diamantlistan. I dagsläget är det sju löpare som kan ta sig in på diamantlistan; Kristian Ekfors, Peter Carlmark, Fredrik Engdahl, Johan Persson, Fredrik Norlin, Peter Bengtsson och Coyntha Hernandez Sedvall – som alla står på anmälningslistan för det sista loppet i utmaningen, Arctic Ultra.

Vi pratade lite med Coyntha om det här med ultra.

Coyntha Hernandez Sedvall
Coyntha Hernandez Sedvall

– Det var inte alls många år sedan jag började springa. 2008 tog jag mina första löpsteg. Det var inte lätt och inte kul… 2009 åkte jag med ett gäng kompisar till New York för att springa Tjejmilen. Det var då jag blev jag fast. Där började min kärlek till löpningen.

Efter några maraton anmälde Coyntha sig till ett sextimmarslopp.
– Jag insåg att ultra passade mig. Nu kunde jag springa i många timmar utan att behöva ha bråttom.

Upplägget inför Arctic Ultra blev lite annorlunda än hon tänkt sig. Efter Black River Run i september var Coyntha tvungen att ta en lång ofrivillig löpvila. Hon fick en överbelastningsskada och hälsenorna mådde inte bra.
– Coach Falk (Andreas Falk) och jag gjorde om planerna och jag började träna annat för att behålla konditionen. Det har känts som att tiden bara runnit iväg. Men jag har ändå känt mig trygg hela tiden. Jag började löpträna igen mitten på december och har ökat succesivt.

Allting är planerat i minsta detalj inför det sista loppet i utmaningen. Coyntha har till och med stickat likadana mössor till sitt supportteam. För hennes egen del är planeringen minutiös.
– Jag har en energi- och vätskeplan som är viktigt för mig att följa. Det finns också en tidsplan med olika varianter beroende på hur det känns under loppet. Jag gillar att ha koll.

Att möta sina djupaste tankar och demoner, hitta kraften för att fortsätta även när det blir jobbigt är det hon ser fram mot mest med loppet.
– Och framför allt, att slutföra The Swedish Challenge och komma med i diamantlistan. Jag har satsat på att springa 100-mileslopp under hela 2014. Det har varit tufft. Lite kortare ultror har blivit bra träningspass.

Efter att ha återhämtat sig från Arctic Ultra kommer hon att ladda om inför 2015 års utmaningar. …som blev annorlunda mot för vad hon hade tänkt sig efter att ett visst lotteri hade gått av stapeln.
– Förra veckan hade jag nästan en plan klar för 2015 men sen kullkastades den planen ordentligt. Jag kommer att springa UTMB i augusti 2015! Det är mitt drömlopp och jag kommer att satsa allt inför det.

En kommentar

Kommentarer är stängda.