Fagerlund inför Trail VM

Inför Trail VM skickade vi ut lite frågor till Fritjof Fagerlund och Mimmi Kotka som ska representera Sverige i Frankrike under den kommande helgen. Loppet är ca 85 km med 5300 m total stigning och går runt Annecysjön. Sjön ligger på ca 400 m och omges av berg på uppåt 1700 m. 

Fritjof Fagerlund
Fritjof Fagerlund

Hur är formen? Beskriv din träning och förberedelserna inför detta mästerskap.
Formen är lite oklar – men förhoppningsvis ganska god. Jag har försökt klara av mitt intensiva jobb som universitetslärare och forskare, att bli förstagångsförälder i mars och förbereda mig för VM samtidigt – och det är inte en helt lätt ekvation. Man kan säga att träningen har gått bra men vilan har blivit lite lidande. Jag har mest satsat på kontinuerlig backlöpning då man springer på både uppåt och neråt och att köra långa pass med backar. Uppsala är platt men det finns ca 35 meters höjdskillnad vid Uppsalaåsen, jag har kört mycket där på två ca 5 km slingor som går upp och ner på åsen och ger 300 m stigning per varv. Jag har fått in ett antal långpass på ca 4 timmar, 45 km och 1400 m stigning. Nu på slutet har jag haft med stavar på backpassen eftersom jag planerar att ha stavar på loppet.

Vad har du för målsättning med loppet?
Att springa med en bra känsla, njuta så mycket som möjligt av loppet och stämningen och avsluta starkt.

Vilka styrkor kommer att hjälpa dig att nå ditt mål?
Att jag har tränat och förberett mig systematiskt för loppet och så har jag en god portion envishet när det gäller.

Ser du några svårigheter som du kommer att möta under loppet?
Det är ett mycket tufft lopp och det finns stor risk att man blir helt slut långt innan man går i mål. Det gäller att disponera krafterna rätt och kunna kämpa sig igenom eventuella svackor.

Vet du hur ser startfältet ut? Vem eller vilka tror du kommer har chans att prestera på topp?
Startfältet är stenhårt, fransmännen har ett antal topplöpare men det finns också toppnamn från ett antal andra nationer.

Hur är din känsla inför att delta i ett stort internationellt mästerskap som detta?
Det är en speciell känsla att springa ett VM, och det ska bli kul att få springa med världsstjärnorna i ultrabergslöpning.

Vad tror du är viktigast för att lyckas som ultralöpare?
Som med mycket annat så måste man träna mycket och då måste man gilla att springa och springa långt. I jämförelse med annan löpning så är den mentala biten antagligen extra viktig i ultralöpning, man måste coacha sig själv mentalt genom långa lopp och orka kämpa länge.