Kotka inför Trail VM

Inför Trail VM skickade vi ut lite frågor till Fritjof Fagerlund och Mimmi Kotka som ska representera Sverige i Frankrike under den kommande helgen. Loppet är ca 85 km med 5300 m total stigning och går runt Annecysjön. Sjön ligger på ca 400 m och omges av berg på uppåt 1700 m. 

Mimmi Kotka
Mimmi Kotka

Hur är formen? Beskriv din träning och förberedelserna inför detta mästerskap.
Har inte sprungit så länge och bygger fortfarande på träningen bit för bit. Formen är mycket bättre än förra året denna tid. Springer nästan aldrig långa långpass utan litar på min inneboende uthållighet på tävling. Är ingen typisk ultralöpare på det sättet. Oftast springer jag 10-20 km, 12-15 mil per vecka, ibland lite mer. Bor i Lund och har svårt att få till bra backträning hemma, särskilt utförslöpning är ett problem. Har skramlat ihop höjdmeter under våren på ett par resor till bergiga platser. Bergslöpning är det roligaste som finns! Den positiva energin jag fått med mig hoppas jag ska finnas i kroppen på VM.

Vad har du för målsättning med loppet?
Att känna att jag gav det jag hade, verkligen gav det.

Vilka styrkor kommer att hjälpa dig att nå ditt mål?
Sisu! (Ultradistans kommentar: enlig Wikipedia; Sisu = kampvilja, envis uthållighet, ilska, att aldrig ge upp. Sägs vara typiskt för det finska folklynnet)

Ser du några svårigheter som du kommer att möta under loppet?
Loppet startar 03:30 och de första timmarna springer man i mörker med pannlampa. Jag vet att jag kan ha lite problem med balansen och må illa vid nattlöpning så det förbereder jag mig på. Så är det en utmaning att springa 5300hm, särskilt utförslöpningen kommer att slita, men det är en del av upplevelsen på den här typen av lopp.

Vet du hur ser startfältet ut? Vem eller vilka tror du kommer har chans att prestera på topp?
Det finns några amerikanskor och fransyskor som är starka. Förra årets vinnare av Maxi-race (det lopp som i år är VM) Caroline Chaverot känner förstås banan väl också.

Hur är din känsla inför att delta i ett stort internationellt mästerskap som detta?
Det ska bli kul!

Vad tror du är viktigast för att lyckas som ultralöpare?
Ultralöpning är mångdimensionellt och alla har något de kan bygga på för att bli bättre. Man kan vara stark, seg, mentalt stark, robust, uthållig, lätt, snabb, bra på att äta…
För att lyckas behöver man ha hjärta för det.