Banrekord på High Coast Ultra

Slåttdalsskrevan Foto Jörgen Sundqvist
Slåttdalsskrevan Foto Jörgen Sundqvist

Snabbast bland damerna i årets upplaga av High Coast Ultra 129 kilometer, blev Härnösandslöparen Johanna Bergman på en imponerande tid, bara sekunder över 15 timmar. Det gav en delad tredjeplats i totalen och en pulvrisering av hennes tidigare banrekord med över 2,5 timme. Segern i herrklassen gick till Patrik Wikström från Dorotea på det nya banrekordet 13.51.45 – även det en fantastisk tid med tanke på det bitvis svåra underlaget.  

– Jag är jättenöjd. Förutom längden är det kuperingen och det tekniska underlaget som gör den här ultran så tuff. Och i år var det dessutom blött och halt, berättar Johanna Bergman för SVT Mittnytt.

– De sista tre milen var det tuffaste jag har varit med om, sa herrsegraren efter målgången på lördagseftermiddagen. Då hade Patrik Wikström slagit det tidigare banrekord med över 2 timmar.

Även på herrsidan i 75-kilometersklassen stod segraren Klas Johansson, Vegan Runners IK, för en rejäl sänkning av banrekordet. Damklassen såg Skellefteålöparen Stina Höglund som segrare.

Kuperad terräng

Klockan 09.00 på lördagsmorgonen vid foten av Skuleberget, gick startskottet för de som valt att “bara” springa 75 km. Samtidigt passerade i sakta mak flera av de löpare som valt att springa 129 kilometer och redan vid midnatt startat från torget i Örnsköldsvik.

High Coast Ultra är ett av de mer utmanande ultratrailloppen i landet. Med en sträckning längs Höga Kusten innebär det ofta en tekniskt krävande terräng och en totala stigning på 3678 höjdmeter. De tävlande följer Högakustenleden och springer således genom Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark. Löpningen upp mot skrevan är det tuffaste partiet med extremt tekniskt löpning över rötter, stenar och berghällar.

Rekordmånga startade

Det var tredje året som loppet arrangerades och deltagarantalet nådde nu rekordhöjder efter att loppet utsetts till kvalificeringslopp till The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® 2016. Den lilla arrangörsförening High Coast Ultra RC tvingades sätta ”lapp på luckan” redan fyra månader innan start. Totalt i båda loppen var det strax under 100 startande, varav 49 av dem valde att ta sig an den långa distansen. Två år tidigare – premiäråret – var det endast 3 startande men nu tvingas man alltså begränsa deltagandet för att kunna säkerställa service-, transport-  och säkerhetsfrågor.

Många glädjeämnen

Det var snabba tider för dagen, men merparten av löparna behövde dock väl över 20 timmar för att nå målet vid Högakustenbron. Inte förrän lördag övergick till söndag kunde arrangörerna stänga målområdet. Jörgen Sundqvist från arrangörsföreningen sprang själv 75 km:

-Otroligt starka vinnartider som vi fick rapporterade till oss ute på banan. Det var faktiskt svårt att tro att de var sanna där man själv kämpade på med att hålla löpningen igång. Vi fick dock se så många fler fantastiska prestationer under detta dygn. En målgång här är ju alltid en seger och det är en ynnest att som arrangör få möta alla glada, kämpande människor ute på banan. För att inte tala om alla stöttande familjemedlemmar och våra underbara funktionärer.

/Rasmus Lindahl, tävlingsledare

För resultatlistor se www.highcoastultra.se

Målet i sikte Foto_Jörgen Sundqvist
Målet i sikte Foto Jörgen Sundqvist