Nytt screwed rekord LAVS

Över tolv mil per dag behövde Johan Steene fixa för att slå sitt eget rekord i Last Annual Vol State Road Race, Tennessee, USA. Det gjorde han. 314 miles, 500 km avverkades på 3 dagar, 23 timmar, 15 minuter och 52 sekunder. 

Skärmavbild 2015-07-15 kl. 10.06.39
Efter målgång. 3d, 25h, 15 min, 52 sek.

Last Annual Vol State (LAVS) är ett lopp som den underfundige Gary Cantrell aka Laz Lazarus står bakom. Mannen bakom Barkley Marathons (800 startande sedan 1986, 14 har klarat det) och Big’s Backyard ultra.

I LAVS finns två klasser. Crewed och screwed – supportade löpare och icke-supportade löpare. Johan tillhörde den senare klassen och målet var att fixa loppet under fyra dygn. Förra årets sluttid blev fyra dygn och två timmar.

I en intervju med Eric Shranz (ultrarunnerpodcast) efter årets lopp berättar en trött Johan på telefon att han inte sovit mer än 30 minuter åt gången under loppet. Även om han försökte sova mer vaknade han alltid före klockan.

Förra året gick han in i en mer eller mindre psykosliknande situation troligen på grund av sömnbrist och förlorade många timmar på detta. I år hade Johan därför planerat in fler sovpauser, vare sig han ville sova eller inte. Trottoarer blev fina ställen att ta en powernap på eftersom det alltid kom någon och väckte en om man skulle ligga där för länge… Att checka in på ett motell skulle ta för lång tid så det var de snabbaste och enklaste sömnlösningarna som gällde. Motellrummen fick istället agera tvättstuga – det krävdes avsaltning av både honom och kläder för att mildra de saltskav som uppstod i värmen (30-40 grader varmt).
Vem skulle inte vilja höra förhandlingarna om bättre rumspriser efter att han lovat att inte nudda sängen?

Någon psykosbubbla var i alla fall inte nära i år tack vare striktare sömn- och matschema. Det som gällde var kort och gott – sov fastän du inte är trött och ät vad som helst. När som helst.

Själva loppet bröts ner i minimala delar – att vara här och nu var fokus. Ta hand om det som är nu – de problem som finns, den uppgift man har att göra. Äta mat, dricka, ta hand om skador på kroppen. Och fortsätta framåt.

Låter enkelt. Låt inget bli för komplicerat, då räcker inte energin till det som behöver göras.
Så vinner man LAVS Screwed-sektion.

 

Tre svenskar startade i loppet: Johan Steene, Thomas Alm och Remy Brändefalk. Det är bara Johan som gått i mål ännu. Ställningarna går att följa >>här.

Greg Armstrong (crewed) vann King of the Road-titeln på 3 dygn, 22h, 5 min, 23 sek. Blott timmen före Johan.