Elisabeth Barnes om Marathon des Sables

Marathon des Sables, känt som världens tuffaste ultramaraton. Sex dagar och 251 kilometer genom Saharas öken. Den 10 april gick 2016 års lopp. Svenskan Elisabeth Barnes, som förra året vann damklassen, var med även i år. 

Elisabet Barnes vid Marathon des Sables 2016. Foto: Steve Diederich, www.runultra.co.uk.
Elisabet Barnes vid Marathon des Sables 2016. Foto: Steve Diederich, www.runultra.co.uk.

Hur upplevde du Marathon des Sables i år, jämfört med 2015 då du tog hem segern  i damklassen? 
Det var ett intressant år men med en mycket tuff start. Dag 1 med 15 kilometer sanddyner följt av dag 2 med väldigt mycket vind. Rekordmånga bröt ganska tidigt. Den långa etappdagen var lättare än förra året men generellt så var det ett tufft år med mycket sand och vind. Mina förberedelser var heller inte så bra som inför 2015 så mitt mål var topp fem och jag är glad för min fjärdeplacering. Nästa år får det bli bättre!

Vad är tjusningen med etapplopp kontra non-stop?
Etapplopp erbjuder en upplevelse som inkluderar mer än själva löpningen. Man lär känna folk utanför tävlandet och det är intressant att uppleva lägerlivet. Från en strategisynpunkt är det också mer intressant att springa etapplopp, tycker jag. Många faktorer påverkar hur väl man presterar under loppet, inte bara löpningen.

Vad väger ryggsäcken?
Jag försöker hålla vikten så låg som möjligt men maten väger en hel del då man behöver energi för att springa varje dag. Min ryggsäck vägde cirka 6,5 kg när jag startade. Av detta var cirka 4,5 kg mat.

Vilken typ av näring och mat tar du med dig? 
Frystorkade måltider, nudlar, recovery-shakes, nötter, gels, energidryck. Jag tar inte med mig bränsle eller kokutrustning eftersom jag vill hålla packvikten nere. Måltiderna gick lätt att tillaga utan varmt vatten vilket är ett av mina krav.

Hur ser träningen och förberedelserna ut fem veckor före start och fram till start?
Fyra till fem veckor före loppet är en bra tidpunkt för den sista långa träningsrundan. Det är viktigt att inte komma till loppet för trött utan i bra form. I år var mina förberedelser inte lika bra som förra året då jag hade alldeles för mycket jobb och också en revbensskada de sista veckorna vilket hindrade mig från att springa med ryggsäck. Under de sista två till tre veckorna springer jag cirka 10 timmar in en klimatkammare för att anpassa kroppen till den högre temperaturen i öknen. Detta är en mycket viktig del av förberedelserna.

Vad är viktigaste utrustningsdetaljen?
Marathon des Sables har en lista med obligatorisk utrustning och om man saknar något på den listan får man ett tidsstraff. Därför är det viktigt att ha all den utrustningen. Personligen tycker jag det är viktigt att ryggsäcken  har rätt passform för individen och är bekväm att springa med. Det också viktigt att göra rätt skoval och att ha damasker på skorna. Dessa måste antingen sys på skorna eller sättas fast med kardborreband och då måste kardborreband sys på skorna. Klister lossnar i värmen och om man inte är noga med att göra detta rätt så kan konsekvenserna för fötterna bli ganska allvarliga. Bra sömn är nödvändigt för återhämtning så jag tar alltid ett liggunderlag med mig. Det är en falsk ekonomi att spara vikt på detta.

Vad är drivkraften med ultra?
Varje lopp är en ny upplevelse och ett äventyr. Genom ultralöpning kan man utveckla sin fysiska och mentala styrka. Jag märker nu att det jag tycker är fullständigt normalt är något som många ser som omöjligt att uppnå. Genom ultralöpning tar vi bort mentala begränsningar och vi kan göra det omöjliga möjligt. För mig handlar det också om att göra det jag vill innan det är för sent. Livet är kort och ska levas i nuet för man vet inte vad som händer imorgon. Jag drivs också av den inspiration jag kan ge andra genom min löpning.

Hur ser du på din egen utveckling – vart är du på väg? 
Min bakgrund är i road running men jag springer mer och mer lopp som är mer tekniska. Resten av året ska jag fokusera bland annat på utveckla min tekniska löpning så att jag kan bredda min repertoar som löpare och prestera bättre i lopp med mer tekniska element. Etapp-lopp är min specialitet och något jag vill fortsätta med under närmaste åren. Jag vill bredda min erfarenhet från olika klimat och världsdelar och också fortsätta med ökenlöpning vilket jag tycker är fascinerande. I framtiden kanske jag inriktar mig mer på längre non-stop lopp.

Hur tränar du vanligtvis? 
Normalt sett ett längre pass på några timmar på söndagar och kortare pass under veckan, vanligtvis 8 till 14 km. Det blir också en del yoga och pilates.

Får vi se fram emot en race report? 
Ja, den kommer förhoppningsvis innan slutet av april på min blogg ultraruneli.com

FAKTA
Elisabet Barnes bor i England sedan 2007 och har en bakgrund inom management consulting men arbetar idag med löpning på heltid. Hon driver den egna löparbutiken www.myracekit.com, coachar inom löpning och tävlar inom ultramarathon för Raidlight Dream Team medlem.

Om Marathon des Sables kan du läsa här.

 

Intervjuad av Jessica Fremnell för Ultradistans.se