Tre röster två veckor efter TEC, Daniel Becker, del 3 (3).

Vad är grejen med TEC? Vi ställer frågan till superfunktionären Daniel Becker som själv sprungit TEC tre gånger och som med funktionärsuppdraget vill bidra till att tävlingen lever kvar länge. 

Daniel Becker. Foto: Tobias Lindström
Daniel Becker. Foto: Tobias Lindström

Vem är du?
Jag är elitfunktionären Daniel Becker. Jag har sprungit TEC 100 miles tre gånger 2011-2013. Första året 2009 var jag och hejade på Daniel Roxvret debuterade som ultralöpare och som återkommit många gånger till tävlingen. Året efter pacade jag honom och såg Jonas Buud krossa svenska rekordet på 100 miles med otroliga 12:32. Senaste tre åren har jag fokuserat på andra tävlingar och lagt ner massa tid på funktionärsuppdrag på tävlingen för att ge tillbaka lite av det stöd jag fått de åren jag själv sprang. Jag vill bidra till att tävlingen fortsätter i framtiden och locka flera att även delta som funktionärer, för det behövs.

Vad är grejen med TEC?
Grejen med TEC?!? Mitt första möte med Ensta krog och denna tävling satte sig djupt. Att Jan Söderqvist startade detta lopp har gjort att distansen fått större uppmärksamhet i landet och många löpare vågat utmana sig själva, flera lopp har tillkommit och min kärlek till denna tävling är lite svår att greppa. Men jag skall försöka. Jag tror gemenskapen, stämningen och platsen är lätt att fastna för. Min uppfattning är att man är medtävlare snarare än motståndare i ett lopp av denna kaliber.

I min värld är Täby Extreme Challenge landets mysigast ultralopp. När väl tävlingsledningen Jonas och David kläckte idén om att starta en 200 miles-distans som extra krydda förra året, så gör detta att tävlingen har fått lite extra spets. Maxtiden 54 timmar är också en tung faktor till att inte vem som helst inte lyckas.

Jag vill understryka att tävlingen görs av ultralöpare för ultralöpare på vår fritid utan vinstintresse för att för vidare arvet i god anda. Många eldsjälar lägger ner otaliga timmar på detta arrangemang och återkommer av någon anledning år från år.

Tävlingsledningen David och Jonas. Foto Daniel Becker.
Tävlingsledningen David Sundvall och Jonas Wängberg. Foto Daniel Becker.

 

Vad var speciellt med årets lopp jämfört med tidigare år? 
Årets lopp bjöd på massa spännande ögonblick. Ett på pappret starkt startfält på 200 miles visade sig allt mer skörda sina offer. Tillslut fick vi sex deltagare i mål. Det var riktigt häftigt att bevittna. Men de stora hjältarna är alltid det som tar sig an utmaningen och kämpar in i det sista. Vi hade flertalet målgång på mellan 25-30 timmar, de har varit ute länge och på något sätt älskar kampen med 100 miles. Jag mötte dessutom under lördagsnatten flera deltagare med höga målsättningar som föll bort av olika anledningar. Deras besvikna uppsyns kan lätt misstolkas. Men de många leendena från fokuserade löpare är häftigt att bevittna. Man ser rätt tidigt i varvning vilka har sikten och målsättningen klar. Överraskning sker alltid och även de rutinerade löparna måste ha det mentala spelet med sig, annars är det lätt att tappa mark.

13072979_10153403526120933_511753831_o
Den elektroniska resultattavlan. Foto: Daniel Becker

Vad tycker folk om den nya banan?
Banan tycker jag sedan förra året har fått sin bästa utformning så här långt. De flesta verkar gilla den. Nu är tävlingen utan tvekan en ”extreme challenge” i mina ögon. Över hälften av varvet är ju i skogen vilket är stämningsfullt i synnerhet nattetid. Det har jag fått intrycket av att flertalet gillar och att det är terränglöpning i större utsträckning nu än de första åren.

Vilken respons får ni av grannarna i området?
Några spontana vätskekontroller ut med havrevägen och Torpängsvägen piggar upp löparna och det verkar som Täbyborna efter snart tio år är stolta över tävlingen. För det tycker jag de borde vara. Förra året var lokalpressen ute och gjorde reportage. Även i år hade otaliga ungdomar den goda smaken att bjuda upp till grillfest i Gribbylund. Det är imponerande att det är nyfikna och peppar löparna på småtimmarna.

Vad gjorde du rent konkret under helgen?
Jag gjorde lite allt möjligt, assisterade med att åka och inhandla mat på fredagen. Under lördagen brukar jag basa över inhandling och beställning av hamburgare och pizza. Och stå otaliga timmar i tältet och peppa löparna och se till att de har bra energi och vätskebalans. Det är inte helt enkelt kan jag understryka. Vet att det uppskattas, då jag själv tävlade och var villrådig i varvning så var det bra att få lite friska tankar och idéer för stå pall hela loppet.

Var du där för att hjälpa någon speciell?
Under första dygnet pacade jag Tobias Lindström på fredagskvällen som startade 200 miles. Under lördagen eldade jag på otaliga deltagare som såg ut att behöva lite hjälp i varvning.

Hur mycket folk tror du att TEC samlar? Pacers, tävlande, funktionärer, publik?
Du det är en svår fråga men med 144 st startande och i runda tal 3000 passeringar på banan. Tror jag nog att minst tusen personer är delaktiga på något sätt. Att vi lockade startande i år, från Argentina, Indien, Thailand, England, Danmark, Norge, Finland och Tyskland känns som ett kvitto på att Täby Extreme Challenge är omtyckt och har en plats i mångas hjärtan.

13054485_10153403527795933_239021475_o
Inför starten på 50 och 100 miles. Foto: Daniel Becker.
Dags för start för Sussi Lorinder som sedan vann damklassen på 100 miles. Foto: Daniel Becker
Dags för start för Sussi Lorinder som sedan vann damklassen på 100 miles. Foto: Daniel Becker.
Strax före start på 50 och 100 miles under det att tävlingsledningenhåller ett informationsmöte. Foto: Daniel Becker
Strax före start på 50 och 100 miles under det att tävlingsledningen håller ett informationsmöte. Silvermedaljören på 100 miles damer, Ann-Sofie Åhman, i mitten. Foto: Daniel Becker.

FAKTA
Utöver att springa ultra och vara funktionär på TEC, tävlar Daniel Becker i swimrun. Hans blogg hittar du här.