Mora trail – en naturupplevelse

Den 10 juli är det premiär för Mora trail, där det lockas med löpning längs BanAnna, distanser från knatte till ultra samt föreläsning med ultralöparen Jonas Buud och Svenska Friidrottsförbundets Peter Fredricson om ultralöpning i allmänhet, sportens utveckling samt träning för en ultralöpare. Bakom arrangemanget står orienteringsklubben IFK Mora. Björn Wrahme är tävlingsledare.

Ni har många sträckor att välja på, från knatte till ultra –  varför då? 
En av grundtankarna bakom Mora Trail är att den ska kunna genomföras av så många som möjligt men ändå vara en utmaning för alla. Vi som arrangerar är orienterare och är vana att hela familjer kan tävla på samma ställe samma dag och vi tycker om det konceptet.  Därför har vi banor från 2 km till 45 km för att öka möjligheten för fler att vara med. Detta syns även bland de som anmäler sig att det kommit flera familjer. För de som ska springa Ultravasan är detta en perfekt genomkörare.

Berätta om banan ni kallar BanAnna. 
BanAnna är en av många fina rundor i Mora och är mycket omtyckt bland både löpare och vandrare. Den är väldigt naturnära och går på mycket fina små stigar. Banan bygger på gamla klassiska rundor som till exempel legendarer som Moranisse tränade på.

I sitt nuvarande utförande är BanAnna en 12,4 km rundbana men till Mora trail har vi förlängt den med en avslutande del inne i Läde fäbod. Det gör den till 15 km och ännu mer omväxlande.

Namnet på banan kommer från att den inte är traditionellt uppmärkt med en viss färg utan det är med banansymboler. Det, i kombination med att initiativtagaren heter Anna, har skapat namnet. Det blir lite av en ordlek. Vad heter den egentligen? Det blir en liten ordvits:  Ban Anna – Banan Anna (frukten) eller Banan Anna eller? Detta tviste de lärde om.

Kvällen före loppet har ni en föreläsning om ultralöpning – vilka vänder ni er till med den? 
Vi vill erbjuda något mer än bara löpning och med en världsstjärna som Jonas Buud på orten hoppas och tror vi att det ses som ett mervärde att få komma och lyssna och inspireras av Jonas.  Även Peter Fredricson kommer att prata ultralöpning – exakt innehåll avslöjas den 9:e juli.

Varför ska man välja detta lopp i sommar? 
Vill man få en riktigt naturnära upplevelse på klassisk mark på en av Jonas Buuds favoritrundor och kombinera det med att vara med på ett högkvalitativt och nytänkande arrangemang då är Mora Trail loppet man ska vara med på.

Vad vill ni i övrigt berätta? 
Vi kommer att använda ett GPS-system där ett 50-tal löpare kommer att kunna följas live på internet och även som repris efteråt var de springer under loppet. Det här är något vi hoppas och tror blir uppskattat framförallt av publiken och löparnas kompisar på hemmaplan som kan titta och se hur det går.

Mora trail info
Tävlingsarenan är i Läde, ca 15 km nord väst om Mora.

Mora Trails vuxenklasser är 15 km – 30 km och 45 km. Det är ett varvlopp där varje varv är 15 km vilket ger möjlighet att korta er distans under tävlingens gång. Om du är anmäld på 45 km kan du (om du vill) kliva av efter 15 km eller 30 km och ändå få vara med i resultatlistan på den distansen istället.

Mer information finner du här.

tumblr_ntlq847HG41rpa771o1_1280

Intervju av Jessica Fremnell för ultradistans.se