High coast ultra – en rapport

Årets High Coast Ultra hade ett nytt anmälningsrekord och trots hotande regnoväder startade drygt 100 löpare. Det meddelar oss Jörgen Sundqvist i sin rapport från loppet. 

Text: Jörgen Sundqvist

När koskällan ljöd över Örnsköldsviks torg vid midnatt sprang drygt 50 löpare ut i skogen, mörkret och regnet på den långa distansen på 129 km. Nio timmar senare anslöt ytterligare ett 50-tal löpare till leden när starten för 75 km gick i Skule Naturum.

Det tog ca 14,5 timmar innan förste löparen kom in på upploppet vid Högakustenbron. Herrarnas  segrare Mikael Näslund, Öbaka LK, hade dock en tuff början på loppet och passerade första nattkontrollen som sjua. Som om inte det var nog, ställde kroppen till med större problem för Mikael som knappt fick i sig någon mat utan istället tvingades kräkas. Så efter tre av drygt 13 mil var han nära att bryta. Men tio mil senare sprang han in som överlägsen etta i loppet.
–Jag blev helt stum redan där och det kändes som en omöjlighet att klara av den långa sträckan som återstod, säger Näslund efter loppet.

Överlägsen vinnare
Ännu mer överlägsen i sin klass blev Stina Höglund, Skellefteå AIK Friidrott, tillika fjolårets segrare på 75 km, när hon detta år tog sig an 129:an. Stina imponerade stort när hon höll ledningen från start till mål och var först i damklassen till alla stationer längs sträckan. Vid Nordingrås skidstuga som markerade 84 kilometer började dock problemen.
– Det gick bra ända fram dit. Där kändes det som om jag gick in i en vägg men jag tänkte att “fan, jag har kommit så här långt” och då hittade jag den där sista lilla motivationen som tog mig in i mål.

I mål väntade ett gäng jobbiga timmar för såväl kropp som knopp. Stina låg länge i målområdet och senare i omklädningsrummet för att vila upp sig men kunde till slut komma upp på fötter igen:
– Herregud säger jag bara, det här är det helt klart jobbigaste jag någonsin gjort, men samtidigt bland det roligaste. Det var en sån oerhörd glädje när jag såg upploppet och kände att jag klarat av loppet.

En annan dam som imponerade var Laila Öjefelt, Borlänge LK, i damklassens 75 km. Det var en överlägsen seger med den fina tiden 8.56. Bara 30 min före henne gick bäste herre, Robert de la Motte, Ålsten RS, in som dagens gladaste segrare.

Utmanande
High Coast Ultra har gjort sig känd som en utmanande trail med sin sträckning längs Höga Kusten, vilket innebär en teknisk terräng och total stigning på 3678 höjdmeter. De tävlande följer Högakustenleden och springer således genom Skuleskogens nationalpark. Förutom längden är det kuperingen och det tekniska underlaget, som varieras med snabba vägavsnitt, som gör loppet så krävande. Detta år var det dessutom blött och halt.

Rekordmånga startade
Det var fjärde året som loppet arrangerades och deltagarantalet nådde åter rekord. Tre år tidigare – premiäråret – var det endast 3 startande, men sen dess har arrangören tvingats begränsa deltagandet för att kunna säkerställa service-, transport- och säkerhetsfrågor. Den lilla förening High Coast Ultra RC hade detta år anlitat lokala föreningar att bistå med service till löparna. Loppet var åter kvalificeringslopp till The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® 2017 och gav dem som fullföljde 3 respektive 2 poäng.

Många glädjeämnen
Det var snabba tider i täten, men merparten av löparna behövde dock väl över 20 timmar för att nå målet vid Högakustenbron. Inte förrän lördag övergick till söndag kunde arrangörena stänga målområdet när Jimmy Spet, Team Nordic Trail, gick i mål kl. 01.47 – bara 13 minuter till godo på loppets maxtid.

Örjan Mattsson, tävlingsledare:
-Vi ser ett starkare startfält för varje år, men det är framförallt dock de många fantastiska prestationer under detta dygn och våra funktionärers insatser som imponerar mest på oss. Det är en ynnest att som arrangör få möta alla härliga människor utefter banan. Till nästa hoppas vi på fler kvinnor i startfältet. I frånvaron av solen det sista dygnet så lyste de två damsegrarinnornas insatser upp årets lopp.

För resultatlistor se www.highcoastultra.se