Björn Suneson 1000 mil 2016

Idag den 21 december gjorde Björn Suneson sin 1000:e mil för året! Jag fångade honom på hans sista kilometer och det var en glad löpare som jag fick äran att gratulera. 

Grattis! 

Tack, jag är väldigt glad över det här. Det är känslomässigt i klass med mitt allra första coast-to-coast över USA. Jag är faktiskt väldigt stolt över det här. 

Hur känns det just nu då? 

Det känns inget speciellt, faktiskt. Jag är mest förvånad över att det gått så lätt. Det har ju aldrig varit något tvång för mig utan mer en ploj. 

Tusen mil på ett år, när bestämde du dig för det? 

I september, när jag kom hem från min femte löpning över USA. Då föddes idén och jag såg att det fanns en chans att det skulle gå. Andra år har jag kommit upp i drygt 900 mil men tanken på 1000 mil har aldrig slagit mig tidigare utan kom i år. Jag la då upp en plan om 14 mil i veckan resterande del av året. Och det har gått fint! 

Några veckor under hösten har det känts lite segt och jag har inte tagit ut segern i förskott. Men så plötsligt igår på träningen med Vallentuna friidrotts motionslöpare, som jag springer med allt som oftast, var det bara 22 kilomer kvar. Det var skönt. 

Hur lyckas man få ihop 1000 mil på ett år? 

Jag har lyckats tack vare mitt långa USA-löp i somras och därutöver två pass per dag. Det är inget jag råder någon annan att göra. Det är lätt att stupa och skada sig. Det är ju dumt egentligen det här. Men roligt! 

Vilka gör dig sällskap i din 1000-milaklubb? 

Jag kan vara den enda som gjort 1000 mil i år i Sverige. Jag har gjort efterforskningar, kollat statistik och frågat mig runt i forum på nätet och bland alla jag träffar men inte hittat någon annan. Vi är säkert fler men jag har inte hittat någon.

Vad drömmer du om i morgon? 

Jag fyller 69 år nu i början av januari och det vore fantastiskt att göra en coast to coast tur och retur i USA till sommaren. Det är inte sannolikt att jag kan prioritera den drömmen men en sådan löparresa har ingen gjort.

Firar du till tusen nu? 

Jag springer hem och tar mig en champangelunch! 

Intervjuad av Jessica Fremnell

En kommentar

Kommentarer är stängda.