KUL’s styrelse del 5 – Ferike

Här fortsätter vår serie som presenterar styrelsen i Ultradistans. I kommittén sitter nio ledamöter, näst på tur är  Ferike Pasthy.

Ferike har hållit på med idrott hela livet men har aldrig direkt tävlat, i vart fall inte på en hög nivå. Han har ändå gjort 5 Vasalopp, 3 Ultra och 60 Marathon. Han själv säger att han är tämligen lat och springer hellre två mil sakta än en mil fort. Efter 15 år utomlands så började han öka löpandet kraftigt och naturligtvis kom skadorna då. Nu har han börjat om och blandat in huvudet i träningen. Han sitter gärna och kollar på långlopp både som arrangör och vid datorn när rapporteringen är OK, och känner för att ge tillbaka något till idrotten genom administration och lättare göromål. Detta är väl det enda sätt på vilket jag får “leka” med landslagslöpare, säger Ferike.

Vilken är din roll i styrelsen?
Ledamot och jobbar med uppdatering av statistiken för Ultramångkampen. Försöker också vara med och bidra med administrativa uppgifter och läger/sammankomster.

Varför vill du var delaktig i styrelsen?
Styrelsen består av en väldigt trevlig och engagerad grupp medlemmar som bara det gör att det är kul att vara delaktig. Samtidigt anser jag att vi gör ett stort arbete att bredda ultradistans genom att sprida information och föra Sverige framåt internationellt och nationellt. Dessutom är det otroligt trevligt att besöka tävlingar och träffa alla duktiga löpare live. Som löpare har jag ju inget att hämta på loppen ens på motionsnivå och alla lopp kanske inte är jättekul att åka till som åskådare men som representant för styrelsen känns det mera motiverat att åka runt.

Hur tycker du att svensk ultralöpning har utvecklats de senaste åren?
Jag har varit aktivt delaktig för kort tid för att vara informerad om historiken. Under den tid (2 år) som jag varit delaktig har det varit fantastiskt att följa våra duktiga löpare och deras prestationer i mästerskapen. Jag tycker vi har väl kvalificerade att skicka ut att representera Sverige.

På vilket sätt behövs KUL?
Eftersom det är en relativt okänd verksamhet som nyligen fått ökat intresse från Friidrottsförbundet är det viktigt att det finns en organisation som tillvaratar önskemål mm från både elitlöpare och motionärer. KUL har ju sett till att t.ex SM på 100 km arrangerats under SM-veckan och med prisutdelning tillsammans med övriga friidrottare. I Borås fick de tre bästa herrarna och damerna gå i mål inne på stadion.
Genom att ha en stor grupp av landslagslöpare borde detta stimulera påläggskalvar att kvala in i den gruppen och genom detta öka standarden.

Hur ser svensk ultralöpning ut om ett par år?
Det finns fortsatt mycket att göra genom informationsspridning bland löpare, arrangörer, Friidrottsförbundet mm. Genom att koordinera aktiviteter som läger och tävlingar kan konkurrensen och samarbetet mellan löparna öka och bidra till förbättrade resultat.
Idag finns ett gott utbud av tävlingar på flera olika distanser vilket stimulerar och förenklar för löpare att mäta sig med andra kombattanter och få en god värdemätare över respektive status.
Jag är övertygad om att vi kommer att få se massor med fina resultat på internationella mästerskap både individuellt och i lag även i framtiden.