Roxen genom Sverige

Daniel “Roxen” Roxvret från Linköping håller just nu på att springa från Treriksröset i norr till Smyghuk i söder. En tur som han räknar är 2050 km. Med sig på resan har han sin pappa Leif som hjälper till med energi, sällskap och övernattningsmöjligheter genom att köra husbil.

– Pappa hjälper mig med allt! Han lagar mat, langar energi, ger massage, kollar väder osv.

På dagarna rekar Leif övernattningsmöjligheter, förbereder mat och andra praktiska saker. Han jobbar också en del och läser, allt medan Roxen arbetar sig vidare söder ut genom Sverige.

Löpningen startades den 20 augusti och grundtanken är att målet ska nås efter 25-30 dagar. Men mycket kan hända under resans gång och inget är skrivet i sten.
Dagsetapperna ligger än så länge på lite över 8 mil per dag. Känslan och och parkeringsmöjligheter för husbilen avgör vart stoppen för natten blir.

– Fram tills att jag var klar idag så var kroppen glad. Men nu känns högra knät så får se om det återhämtar sig tills imorgon. Känt av lite stortåled och främre skenbensmuskeln tidigare men det har gett med sig. Känns mycket bättre än vad jag trott!

Live-uppdateringar finns att se på Roxens sida.
Där finns också hela turen som ett GPS-spår. Detta laddas upp varje kväll.

Roxen gör i samband med sitt äventyr en insamling till Tjejmarathon och Panzisjukhuset som vårdar kvinnor och barn som utsatts för våldtäkter och övergrepp under inbördeskriget i Kongo. Här arbetar man även med stöd tillbaka till livet efter såren läkt till de som mist allt, kanske förlorat hela sin familj, sett sin man och sina barn eller föräldrar dödas och dessutom är utstötta ur samhället eftersom de är ”skändande”. Patienterna är så små som 3 år och det är svårt att ta in hur grova övergreppen är.
Swisha din gåva till 0709202566, varje krona räknas!

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Roxen