Dags för VM på 100 km

VM på 100 avgörs i Sveti Martin na Muri i Kroationen den 8 september. Den starka svenska truppen består av Kajsa Berg, Sophia Sundberg, Frida Södermark, Fritjof Fagerlund och Elov Olsson. Med på resan följer även Johan Steene, Andreas Falk som coacher samt Robert Berg och Anne Sundberg som support.

Det svenska teamet åker på torsdag den 6 september för att kunna vara med på tävlingsmöten och invigningsceremoni på fredagen. Tävlingen startar lördagen den 8 september kl 07:00.

Banan är en förhållandevis kuperad landsväg som lämnar startområdet och går ut genom byn och jordbrukslandskapet. Den är lagd så att man springer samma väg ut som tillbaka. Första varvet är 2,5 km och resterande 13 varv är 7,5km långa. Vid start/målområdet har alla nationer sina supporttält och vid vändpunkten ute på landsvägen finns en vätskestation.

– Det kommer förmodligen att vara extra viktigt att vara lyhörd för sin ansträngningsnivå och inte enbart den kilometertid man springer då banan är så kuperad. Det finns en större risk än vanligt att många löpare som går hårt under första halvan av loppet kommer att få betala dyrt för det på slutet. En positiv sak med en out and back-bana är att du hela tiden kan hålla koll på alla konkurrenter, berättar Johan Steene som är lagladare.

– Min bedömning är att det finns goda medaljchanser för både dam och herrlag om alla våra löpare har en bra dag. Dessutom har vi några löpare som verkar vara i otroligt bra form. Det kan räcka väldigt långt även individuellt, fortsätter Johan.

Gänget samlat!

Fritjof, hur är formen?
Formen var riktigt bra för två veckor sedan på Ultravasan, nu hoppas jag att den finns kvar och att jag hunnit vila tillräckligt för att få till ett riktigt bra lopp också på VM.

Vilka är dina styrkor?
Jag brukar kunna disponera mina krafter ganska rätt och ha förmåga att ta ut allt när det verkligen gäller. När jag är i god form och njuter av löpningen kan jag glömma bort att det blir tungt och jobbigt.

Hur lägger du upp träningen nu sista tiden?
Efter Ultravasan har jag försökt balansera återhämtning och att ändå hålla igång benen och löpningen ganska bra så att jag kan dra ner ytterligare på träningsvolymen sista dryga veckan innan VM och förhoppningsvis vara utvilad och redo när det är dags. Sista lite hårdare var i torsdags med ca 9 dagar kvar. Sista passen blir mest lugna och inte så långa, eventuellt med lite fartleksinslag om det känns bra.

Kajsa, hur känns din form?
Jag tror att formen är ganska bra. Senaste tiden har träningen gått bra och under sommaren har jag fått till många bra pass.

Vilka är dina styrkor?
Min envishet och att jag kan hålla ett tempo under lång tid. Jag tror att jag är ganska bra på att hålla mig till min egen planering och fokusera på mitt.

Hur lägger du upp träningen nu sista tiden?
Jag drar ner på träningen, men försöker samtidigt få till ett tröskelbetonat pass sista veckan. Sista långpasset blir även lite kortare än vanligt.

Sidan I run far har skrivit här om herrklassen och här om damklassen.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat