Riksmästerskap 24H Borås 5 juli

Kalle Björklund, tävlingsledare RM Borås 2014
Kalle Björklund, tävlingsledare RM Borås 2014

Helen Sandberg bytte några ord med Kalle Björklund som är tävlingsledare för riksmästerskapen i Borås som startar på lördag klockan 13.00.

Har vi några spännande namn bland de som redan står på listan? Kan vi förvänta oss några fina resultat?
Bland damerna syns Frida Södermark, SM-vinnare på 100km och som också sprang in en mycket meriterande 8:e plats på Comrades i Sydafrika (90 km & ca 19000 deltagare) i början av juni. Sen har vi Annika Nilrud som var SM-tvåa i Uddevalla i slutet av april och flera gånger har sprungit en bra bit över 200 km på 24H och även deltagit i VM förra året. Alldeles nyss kom en anmälan från Yudith Hernandez Melgar som vann Riksmästerskapet förra året på dryga fantastiska 234 km. Det kan bli riktigt spännande!
Bland herrarna är det lite mer öppet i skrivande stund. Vi har bl a Jan-Erik Ramström och Hasse Byrén som har gjort dryga 200 km vid flera tillfällen tidigare, sedan finns det flera som ligger på distanser strax därunder. Men men på ett sådan här långt lopp kan mycket hända och ibland blir det skrällar som är riktigt spännande att följa.

Kan vi följa loppet live via nätet?
Jajamensan, som vid andra större ultraarrangemang i Sverige så kan man följa resultaten live via jogg.se.

Kan du beskriva banan? Vad har löparna att förvänta sig?
Det är en 1417 m lång slinga, centralt belägen i Borås, underlaget är uteslutande asfalt, lite böljande/kuperat eller med ”lite variation” kan vi säga. Banan är upplyst med gatubelysning hela vägen. Det finns en karta här.

Ultralöpare är ju ett ganska hungrigt släkte – vad erbjuds på energibordet?
Vi har ett välfyllt energibord vid varvningen. Det kommer att finnas cola, sportdryck (Isostar), blåbärssoppa, vatten, lättöl, kaffe, russin, torkade aprikoser, bananer, apelsiner, saltgurka, godis, chips, korv med bröd, köttbullar och lite till. Det serveras varm mat mellan kl 18.00-19.00, 00.00-01.00 och 07.00-08.00. Den varma maten blir potatismos och köttbullar/korv.

Det är ju SM-vecka i Borås samtidigt. Blir det något speciellt arrangemang kring banan med tanke på SM-veckan?
Vi förväntar oss att det är mycket människor i stan och förhoppningsvis får löparna ett fint publikstöd. Dock så har ju tävlingen endast RM-status och räknas inte in bland de övriga SM-tävlingarna, vilket vi tycker är väldigt synd. Ultralöpningen förtjänar mer mediautrymme och prestationerna som de bästa löparna förhoppningsvis kommer att göra kan vara i världsklass. Vi ska göra det vi kan för att få media att upptäcka detta.

Kommer du själv att kunna/vilja springa?
Som tävlingsledare har jag fullt upp med arrangemanget. Sedan är jag för tillfället justerad i min ena höft, så jag får njuta löpningen från sidan denna gången.

KUL önskar dig och hela ditt funktionärsteam lycka till med arrangemanget!