Torill Fonn – fem nya rekord i samma lopp

Torill Fonn vid slutsignalen
Torill Fonn vid slutsignalen

Skövde Ultrafestival 2014. 

En stor ultralöpare i en liten kropp.

I helgen fick Torill Fonn tillbaka all positiv energi som hon själv sprider runtom på alla ultratävlingar. Hon är ultralöpningens okrönta drottning i Sverige, Norden och faktiskt även i världen. Genom att lyckas springa 374 999 m under Skövde Ultrafestivals 48H-lopp så satte hon; Personligt rekord, Svenskt rekord, Nordiskt rekord, Världsrekord för D45 & Europeiskt rekord. Så stort så vi nästan inte förstår. Vi skickar våra varmaste gratulationer till dig Torill och önskar god återhämtning efter denna mäktiga prestation!

Trots tidigarelagt datum mot tidigare år, för Ultrafestivalen i Skövde, blev det närmare 100 startande i de olika disciplinerna 48H, 24H, 12H, 100km, 6H och 1H. Dock lite färre i de långa klasserna än tidigare år, detta p g a flera i tid närliggande liknande tävlingar. Helgen inleddes på fredagen kl. 12.00 med sedvanlig start av 48H och 24H. Flera starka namn i både dam- & och herrklassen infann sig. Det pratades om en del rekordförsök och de som tidigt visade framtänderna var Torill Fonn som redan första dygnet tillryggalade en bit över 210 km samt Anders Tysk som satsade hårt i 24 H och Andreas Falk som verkade ha sikte på Johan Steenes nyligen gjorda svenska/nordiska rekord på 48H.

Första dygnet genomfördes i varmt och soligt väder. Detta i kombination med utmaningen att inta rätt mängder av energi, dryck & mineraler visade sig bli en svår sits för flera av löparna. Nästan samtidigt, cirka 21 timmar in i loppen fick både Anders Tysk och Andreas Falk bryta tävlingen. Anders hade då ett rejält svullet knä, vilket visade sig bero på någon form av mineralbrist i kroppen. Detta till trots så räckte Anders redan gjorda 198 km till en förstaplats i 24H. Andreas tycktes ha drabbats av någon form av energibrist med orkeslöshet och oförmåga att fortsätta som följd. Med 183,6 km så lyckades ändå Andreas placera sig som fjärde person i herrarnas 48H.

Många kom och sprang i de kortare klasserna 1H som startade kl. 10.00 på lördagen, 6H som startade kl. 12.00 på lördagen och 12H/100km löparnna som på lördagen fick den sköna nattsvalkan mellan kl. 18.00 till 06.00. Det blev många fina resultat av både nya och gamla ultralöpare.

På söndag förmiddag dock så fanns endast 48H löparna kvar på banan, och mellan regnskurarna och ibland åska höll Torill Fonn stadigt greppet om loppet. Med fem timmar kvar passerade hon sitt eget personbästa, som tidigare låg på 341 559 m (från 2013). Detta resulterade då i nytt både Svenskt och Nordiskt rekord. Efter ytterligare dryga två timmar passerade hon japanskan Mami Kudos tidigare världsrekord för D45 på 362 703 m (från 2010). Med ca 45 min kvar krossade hon så det tidigare Europeiska rekordet på 369 749 m, satt av Edit Berces, Ungern (från 2003). Torills fantastiska slutdistans blev hela 374 999 m. Vilket också är ca 1200 m längre än Rune Larssons tidigare Svenska rekord.

Vi kan också utläsa att det kommer att bli världsårsbästa (även i år) med råge enl DUV:s statistiklistor:
http://statistik.d-u-v.org/getintbestlist.php?year=2014&dist=48h&gender=W&cat=all&nat=all&label=&hili=none&tt=netto&Submit.x=17&Submit.y=12

Nämnas bör också vinnaren i herrarnas 48H Christer Svensson, som gjorde en fantastisk slutspurt genom att hålla 4:30-tempo i stort sett hela sista timmen och på så vis lyckades han nå dryga 300 km.

Övriga resultat kan ses här.
Torill Fonn
Torill Fonn
Peter Boevig (3), Christer Svensson (1) och Mikael Forsström (2).
Peter Boevig (3), Christer Svensson (1) och Mikael Forsström (2).