Bergslagen 100 miles – Personliga rekordens tävling

Fredagen den 24 juli kl.12 gick starten för Bergslagen 100 miles. Banan mätte 163km, 3000 höjdmeter som gick utmed två loopar med start och mål i Nyberget. När biltutan ljöd så gav sig 22 hungriga löpare iväg i ett fantastiskt väder. För många så var det första gången på 100 miles distansen.

Foto: Random EventsFältet drogs ut väldigt fort och vid första ”varvningen” efter 46km i Nyberget så låg fyra löpare inom en knapp halvtimmes avstånd. Först in var Mats Johansson, Sandra Lundqvist knappt 20 minuter efter, Johan Nordin (med sandaler) och Martin Anderberg ca fem minuter efter Sandra.

Ut på andra varvningen, med mer krävande backar och terräng, så var det upplagt för att det skulle kunna bli spännande. Fram till 68km i Stjärnfors hade Mats Johansson fortfarande greppet om ledningen med Sandra Lundqvist nu ca 30 minuter efter och Sandras avstånd ner till Martin Anderberg och Johan Nordin hade nu växt till ca 20 minuter. Längre ner i fältet var det en del felspringningar som gjorde att gapet fram till den ledande kvartetten blev större och större. Efter den kanske tyngsta delen av banan ut mot vändningen vid 105 km vid Kloten, så hade Mats drygat ut sin ledning till ca 50 minuter, bakom Sandra hade nu avståndet växt till över en timme. Lena Lönnemark och Daniel Heinsoo, som sprungit tillsammans hela loppet, hade nu närmat sig Martin Anderberg och Johan Nordin och låg nu endast 10 minuter bakom.

Foto: Random EventsIn mot den sista stationen, efter vändningen, 153 km vid Mackarsberg hade löparna fått kämpa ordentligt i värmen med en lång utförsbacke som sedan övergått till en lång stigning. Mats Johansson s ledning hade nu med ytterligare några minuter till Sandra Lundkvist. Lena Lönnemark och Daniel Heinsoo hade sprungit på väldigt bra, de hade båda passerat Martin Anderberg och Johan Nordin som fick gräva djupt med värkande ben.
De sista 10 km, var det främst en kamp om andra platsen i herrklassen. Martin Anderberg som lämnat Mackarsberg, knappt två minuter efter Daniel Heinsoo, hade bestämt sig för kriga.

Mats Johansson korsar till slut mållinjen först efter 21:24:10 och Sandra Lundqvist kommer in som segrare i damklassen, tvåa totalt, på 22:45:14. Båda hade slagit av på takten när de märkte att avståndet bakåt växte.

Förstapristagarna Foto: Random Events

Martin Anderberg spurtar in som andre man och trea total tillsammans med sina barn, svårt plågad och faller ihop efter mållinjen på 24:14:23. Knappt 20 minuter senare kommer Lena Lönnemark in i mål som tvåa i damklassen tillsammans med Daniel Heinsoo som blir trea i herrklassen på samma tid 24:33:53, de har hållit ihop hela loppet från start till mål. Johan Nordin, som haft pacer sista 10km, kommer in sliten men nöjd som fjärde man efter 25:40:48.

Bergslagen 100 miles kan sammanfattas som ett fantastiskt bra genomfört lopp av både arrangörs teamet, Random Events, och alla löpare. Majoriteten av de som ställde sig på start linjen hade aldrig sprungit 100 miles tidigare och det sattes många personliga distansrekord. Av 22 startande, så tog sig till slut 13 löpare i mål.

Segraren, Mats Johansson, hade innan loppet ett distansrekord på 51 km. Mats kommer från en bakgrund som elitsatsande längdåkare i ungdomsåren och har hittat tillbaka till träningsglädjen genom löpningen på senare år. Johan Nordin hade test sprungit ca 80km inför loppet och det är mäktigt att se en sandallöpare ta sig an den här banan. En grupp från Örebro AIK satsade på att utmana varandra för att sätta nytt distansrekord och för Jesper Johansson blev det en verklig prövning. På vägen in mot mål så hade Jesper riktigt ont i fötterna och skrek ut sin smärta innan mållinjen. Karin Lagerblad, som är modell för loppets logga, fick gräva extra djupt efter felspringningar och kom i mål på tiden 36:32:39.

Alla som ställde sig på startlinjen hade modet att utmana sig själva och de som tog sig i mål har gjort en prestation utöver det vanliga och flyttat sina gränser på olika sätt.

Text: Stefan Bergsten