Hälle 6h i Trollhättan

Hälle IF arrangerade i lördags ett 6 timmarslopp på Edsborgsvallen i Trollhättan. Banan mätte således 400 meter. 18 personer kom till start och allra längst sprang Jessica Svärd med 77,620 meter. Ett resultat som är det tredje bästa i världen för kvinnor 2020!
Bästa manliga resultat blev 75,310 km och det stod Andreas Dahlgren för.

Jessica, du hade som mål att springa 75 men överträffade det rejält! Hur känns det?
Ja, jag överträffade det verkligen, känns fantastiskt. Hade varit galet nöjd med 75km men visste att det skulle bli tufft. Trodde aldrig det skulle bli ytterligare 2,6km. Är otroligt stolt över mig själv.

Hade du det perfekta loppet eller finns det mer att fila på?
Det var näst intill perfekt. Höll min energiplan. Min make Anton skötte sig perfekt som support. Öppnade lite för fort och borde med facit i hand kanske hållit igen lite för att kunna hålla ett jämnare tempo längre. Började tappa fart med 1h kvar. Men jag är väldigt nöjd med upplägget i det stora hela.

Hur var det att springa på så pass kort bana?
Att det var en 400m bana funkade finfint. Tänker inte på att det är så korta varv så mycket utan tuggar på. Sen är väl det optimala varv på 2-5km, men det var inga större problem detta.

Om du skulle säga en sak som hjälpte dig mest till ditt fina resultat, vad skulle det vara?
Det är mina goa jojopass som jag kallar dom. Långpass 1 gång i veckan på 40-45km där jag växlat mellan tempon om halvmarafart, marafart och 6h fart utan vila mellan. Bara växla upp och ner. De har gjort mycket.

Du har Linus Wirén som tränare. Hur länge har du haft hjälp av honom?
Jag har haft Linus som coach sedan maj 2019. Han är fantastisk. Litar och lyssnar på honom till 100%.

På vilket sätt (i stort) skiljer sig din träning nu som innan?
Jag tränade för mycket innan. Allt gick ut på att räkna km. Snittade 160km i veckan. Bara mellanmjölkspass. Var för sliten för kvalitetspass och för trött i kroppen för bra på långpass. Vilade aldrig. Nu finns det en mening med varje pass.

Smider du stora planer för nästa år nu? Vågar du avslöja vilken distans du satsar mest på?
Hm..Ja jag har ju lite mål. Självklart närma mig 80km på 6h men också att se om jag kan fixa 100km på 8h. Det kan gå. Sedan hade det vart så otroligt kul att få representera Sverige i ett mästerskap i 24h. Jag kan nog inte svara på vilken distans jag satsar mest. Får nog satsa på den jag är bäst på så det vet jag efter nästa 100km lopp:)

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Niclas Gällentoft/Branislav Pavic