Ultraåret 2020

I början av året kunde vi inte föreställa oss vilken stor påverkan Covid19 skulle ha på hela värld. De flesta tävlingar fick ställas in eller ställas om. Några flyttades till hösten men med uteblivna tävlingar föds lust och idéer om andra äventyr och utmaningar. Nedan följer ett axplock av allt som presterats och upplevts under året.

Riksmästerskap 24h
Årets riksmästerskap avgjordes i slutet av juli under Skövde ultrafestival med ett starkt startfält och det presterades fina resultat.
Jessica Svärd blev riksmästarinna på 223,814 km och Martin Scharp blev årets riksmästare på 246,079 km
Branislav Pavic tog sig också över den magiska gränsen 240 km och knep silvret på 241,007 km.

Jessica Svärd Foto: Hans Sjöstrand

Coach och support Lotta Thörn och Martin Scharp. Foto: Lotta Thörn

Övriga mästerskap under året ställdes in

Backyard
Ett virtuellt backyard VM arrangerades i mitten av oktober.
Efter 55 timmar stod Tobbe Gyllebring som segrare i den svenska deltävlingen efter 55 varv i kamp med Anna Carlsson som avslutade tävlingen med 54 varv. I lagtävlingen slutade Sverige på fjärde plats och individuellt placerade sig Tobbe på plats 10.
Anna slutade på nionde plats totalt och andra dam endast slagen av Courtney Dauwalter.

Tobbe Gyllebring Foto: Jacob Zocherman

Anna Carlsson sprang tidigare under året den virtuella tävlingen Quarantine Backyard Ultra. Hon gjorde sig en egen bana på Torneträsks is och där sprang hon i 45 timmar!

Utland
Elov Olsson vann Antelope Canyon 50 Miles i USA med över en timmes marginal till tvåan och slog banrekordet med 53 minuter.
Kristin Berglund gjorde comeback efter sin korsbandsskada och blev första kvinna att springa hela Berliner Höhenweg i Österrike. 90 km med 7000 höjdmeter.
Petter Restorp kom på sjätte plats på Hong Kong 100 Ultra Trail Race på tiden 11:09:50.
Sten Orsvärn vann 6-dagars i Italien med sträckan 708 km.

Rekord
Lisa Ring satte inte mindre än två världsrekord under året på 6-timmars på löpband. I juli sprang hon 74,1 km och i november förbättrade hon sitt eget världsrekord till 76,4 km.

Lisa Ring Foto: Privat

FKT
I brist på tävlingar under året var det många löpare som tog sig an FKT, Fastest Known Time.
Här är några av alla fina prestationer.
Blekingeledens 273 km avverkades på 1 dag 14 timmar och 55 minuter av Christian Malmström.
Lina Karlsson sprang den 360 km långa Bohusleden med nästan 8 000 höjdmeter på tiden 3 dagar 15 timmar och 46 minuter.

Lina Karlsson Foto: en_av_tre_runningclub

Dennis Källerteg tog sig an Kungsleden på 3 dagar och 19 timmar vilket är 18,5 timmar snabbare än Max Själins rekord från året innan.
Jonas Buud satte ett nytt FKT på Siljansleden efter 240 km på dryga 25 timmar.
Pernilla Otto sprang runt hela Mälaren vilket är 340 km på 2 dagar, 18 timmar och 31 minuter vilket gav henne ett FKT på sträckan.

Äventyr
Året bjöd på oerhört många äventyr, här är två av dom.
Petra Hurtig sprang mellan Stockholm och Göteborg längs Göta kanal. En sträcka på 653 km som tog henne nästan 7 dygn.
Ebba Sigfridson, Jonas Harjula och Sofie Nelsson gjorde en utmaning i Karlstads slalombacke genom att försöka samla ihop 10.000 höjdmeter. Detta motsvarades av 176 vändor.

Några nya lopp under året
HUB – Halland Ultra Beach  Med klasser från 50 km upp till 200 miles går banan längs västkustens stränder.
Huddingeleden 50 miles blev ett lopp under året där banan följer Huddingeleden mellan Trångsund och Struvsta.
Örebro 24h Runt Fornaboda travbana sprang löparna under 24 timmar i den första upplagan av loppet.
Bergslagen 100 miles 161 km längs Bergslagsleden ersatte loppet Bergslagsleden på 5 dagar då det tvingades ställas in.

KUL-helgen
Tyvärr tvingades årets Kul-helg att ställas in pga Corona.

Annat att minnas 2020
Elov Olsson sprang 263,7 km under Tärnsjö 24h vilket är det näst bästa svenska resultatet någonsin. Tyvärr är det inte ett officiellt resultat då tävlingen inte blev sanktionerad.

Under Hälle IF’s 6h sprang Jessica Svärd 77,6 km vilket placerar henne på plats 4 i topplistan av resultat för svenska kvinnor.

Text: Sandra Lundqvist