Uttagning till ultralandslagen

Första uttagning VM 100 km 
Lina Karlsson, En av Tre Running Club  
Nikita Steiner, Hässelby SK  
Elov Olsson, Ockelbo SK  
Linus Wirén, Hälle IF  

Första uttagning EM 24 timmar 
 
Elin Hartelius, IF Kville 
Louise Kjellson, Umara Sports Club 
Torbjörn Gyllebring, Umara Sports Club  
Christian Malmström, Team Blekinge  
Erik Olofsson, IF Mantra Sport  
Magnus Rabe, Varberg GIF Friidrottsförening 
Martin Scharp, Scania Road Runners IF  

– Vi är glada och stolta över att ha så många löpare som har klarat kvalgränsen och vill springa för det svenska landslaget på EM respektive VM. Det har varit en ny utmaning för oss på 24h där vi har ett stort antal herrar som klarat den indikativa kvalgränsen, säger Lotta Thörn som är landslagsledare för ultralöpning.  

VM i 100 km går i Berlin den 27 augusti. Banan är 7,5 km lång och förlagd till Bernau som ligger 22 km nordost om centrala Berlin.  
– På damsidan har vi några löpare som mycket väl kan bli aktuella i den slutliga uttagningen och på herrsidan hoppas jag att vi får se fler försök att nå kvalgränsen, det är flera som både har potential och möjlighet att nå dit, enligt Lotta Thörn.  

Den slutliga uttagningen inför VM 100 km i Berlin är den 27 juni 2022.

För 24-timmarslöparna väntar EM i Verona, Italien, den 17-18 september som går på en 1,525 km lång bana i sportcentret Adolfo Consolini. Lagledare Annika Nilrud ser fram emot att resa med ett stort lag med många i landslagssammanhang nya löpare:   
– Det är oerhört roligt att nu efter två år äntligen få åka på ett internationellt mästerskap igen och att vi då har så många duktiga svenska löpare med känns helt fantastiskt! Särskilt herrlaget har flera löpare i absolut toppklass så vi har mycket goda chanser såväl individuellt som i lagtävlingen. Årets lag är även ett kvitto på en stark nytillväxt inom svensk 24-timmarslöpning.

Hittills har sju svenska herrar passerat den indikativa kvalgränsen men endast fem blir uttagna, vad beror det på?  

– Först och främst, att klara den indikativa kvalgränsen innebär inte att du automatiskt blir uttagen till landslag. Vi gör en bedömning i varje enskilt fall. Det kan givetvis också finnas löpare som av olika skäl inte kan eller vill göra den satsning som krävs inför ett mästerskap. Inför första uttagningen behöver vi dessutom göra en avvägning av hur många löpare vi är beredda att ta ut eftersom det kan tillkomma löpare som klarar kvalgränsen till den slutliga. Men viktigt att komma ihåg är att vi inte väljer bort några löpare i den första uttagningen. Syftet med den är istället att ge några löpare ett tidigt klartecken, vilket ger mer tid till planering och förberedelser. Detta innebär att samtliga löpare som klarat kvalgränsen men ännu inte har en plats kommer att ingå även vid avvägningen inför den slutliga uttagningen.

Den slutliga uttagningen inför EM 24h i Verona är den 7 juni 2022.   

Foto: Annika Nilrud