Branislav Pavic överst på pallen i Sarajevo.

I helgen sprang Branislav Vučko trail i Sarajevo. Ett lopp på 61km och 3700 höjdmeter.  Branislav som är en otroligt stark och uthållig löpare närmade sig ledaren mer och mer för varje checkpoint. Väl i mål var Branislav 40 sekunder efter vinnaren..MEN efter ett tidstillägg på 30minuter till “vinnaren” pga att han inte hade med sig all obligatorisk utrusning så stod Branislav som segrare.

Branislav som är en riktigt klippa på sina tävlingar där han med sin ödmjukhet och positivitet får andra att komma ur svackor och ta sig framåt har gjort flera riktigt bra resultat på på 24h på runt 240km, han sprang för några veckor sedan 40h på Jernbrukens backyard.

Branislav har representerat bosniska landslaget i 24 timmars EM 2018 Timisoara (Rumänien) och 2019 på VM i Albi (Frankrike). År 2019 sprang han även trail VM i Coimbra (Portugal. Hade inte Sverige haft så otroligt bra herrar på just 24h distansen så hade han troligtvis tävlat för Sverige i årets europamästerskap på 24h. Han klarade den indikativa kvalgränsen för herrar med då konkurransen är så otroligt tuff om platserna så hamnade han precis utanför.

Beskriv kort loppet i Sarajevo för oss

Vucko Trail 61k + 3,700 höjd. Totalt 6 checkpoints. Väldigt tekniskt och tufft lopp, enligt de flesta löpare i Balkan (bästa organiserade loppet i Bosnien). Enligt organisatören, de fick tänka på att inte överstiga 4,000 höjdmeter, eftersom då skulle det bli Skyrace variant istället för vanligt trail lopp. Vackra vyer och loppets högsta punkt ligger på cca 1950m över havet.

Hade du någon tanke innan på att du skulle kunna vinna loppet?

Med tanke på att jag sprungit Järnbruket Backyard 40 timmar två veckor innan Vucko trail, då var jag tveksam om hur kroppen kommer svara på ännu ett tufft lopp på ganska kort tid. Jag hade tänkt och önskat att komma åtminstone i topp 3, men visste också att det kommer bli bra startfält med löpare som bor och tränar i bergsmiljö, då är det svårt att tävla mot de.

Du kom närmare och närmare ledaren för varje checkpoint, hade du koll på det? Fick du info?

Jag är bra på att pejsa mig själv och brukar inte öppna loppet för hårt. Redan från start placerade jag mig i topp 10 så jag räknade ner för varje gång jag passerade någon löpare. Vid vätskestation ”Gradina” efter 4 mil i loppet fick jag info att jag ligger på andra plats och att jag är nära han som ledde loppet.

Stämmer det att “vinnare” fick tidstillägg då han inte hade obligatorisk utrusning med sig?

Det är sant. Neven (som kom i mål 40 sekunder förre mig) fick strafftid 30 minuter pga utebliven obligatorisk utrusning.

Fick du reda på det direkt när du kom i mål att du vunnit istället för Neven?

När jag kom i mål då har Neven fortfarande legat på marken. Jag gratulerade honom och där vid mållinjen blev vi kontrollerade om vi hade med oss obligatorisk utrusning. Jag var först som visade min utrusning, fick medalj och satte mig i skuggan några meter bort från målområdet. Kort därefter kom en av organisatörer och meddelade mig att Neven fick 30 minuter strafftid och att jag vann loppet.

Du har sprungit väldigt många olika ultralopp, vilken sort är din favorit?

Svårt att välja, men 24 timmars är något jag tänker mig kunna springa i flera år framöver. Trail gillar jag alla distanser och tycker även att Backyard är något jag ska försöka bli bra på.

Har du några fler lopp inplanerade i år?

Nästa inplanerade lopp är Jahorina Ultra Trail 75k + 2,000 höjd (Sarajevo, Bosnien) 23;e juli. Trofeo Kima Skyrace 52k + 4,200 höjd (nära Milano, Italien) 28;e augusti. Hoppas också på Satelite VM i Backyard den 15;e oktober, men det är inte klart än eftersom jag kan bli utpetad från topp 10 från At Large List. Totalt 15 löpare får plats i Backyard landslaget, det är 5 platser reserverade för vinnare med silver ticket lopp och resterande 10 väljs ut från At Large List där löpare placeras med högst antal varv. Hoppas bara kroppen håller ut med det som hjärnan vill 😊