Höga Kusten ger UTMB-poäng

Foto: High Coast Ultra
Foto: High Coast Ultra

Vi fick ett mail från  Jörgen Sundqvist, High Coast Ultra RC:

Vi är väldigt glada och stolta över att ett av landets yngsta (och minsta) löpartävlingar – High Coast Ultra – nu fått officiell status som ett kvalificeringslopp för The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® 2016.

Ett kvalificeringslopp tilldelas utifrån dess svårigheter mellan 1 och 4 poäng. Utvärdering görs av International Trail Running Association och därefter avgör arrangören själva, huruvida kraven uppfylls och får tilldelas loppets officiella logotyp. High Coast Ultra är ett av landets mest utmanande ultramaraton, och har också tilldelats 3 kvalificeringspoäng för den längre distansen (129 km) och 2 kvalificeringspoäng för den kortare distansen (75 km).

Banansvarig för High Coast Ultra är Örjan Mattson:

“Vi har förmånen att kunna nyttja Högakustenleden, en av Sveriges finaste vandringsleder. I samband med årets lopp väcktes tanken på att ansöka om status som kvalificeringslopp för UTMB. Då leden är 129 km lång, ordentligt kuperad och har underlag som bitvis är väldigt tekniskt och krävande, så är förutsättningarna bra för att arrangera ett tufft traillopp. Under året har vi sett till att dokumentera hela leden vad gäller underlag och med hjälp av gps-dokumentation har vi nu godkänts av UTMB. Jag är otroligt glad och stolt över denna kvalitetsbetygelse och känner mig lite som en krögaren som fått sin första stjärna i Michelinguiden.”

High Coast Ultra arrangeras av föreningen High Coast Ultra Running Club med bas i Skule, Västernorrland. Den 27 juni 2015 är det dags för den tredje upplagan av loppet som tar sin start i Örnsköldsvik (Skule), följer Högakustenleden för att avslutas med en grandios målgång vid Högakustenbron.